Nyheter

Barnmaten kan innehålla arsenik

3:57 min

Livsmedelsverket går på torsdagen ut och varnar för att vissa barnmatsprodukter kan innehålla för höga halter av farliga ämnen.

Barn med allergier

Det är en studie från Institiutet för MiljöMedicin som visar att modersmjölksersättning till spädbarn innehåller för höga halter av mangan.

Produkterna det gäller riktar sig framför allt till barn som är allergiska mot mjölk- och sojaprotein. Sådana allergier drabbar mellan två och tre procent av alla barn i Sverige.

Emma Halldin Ankarberg, som är toxikolog på Livsmedelsverket medverkar i P4 Extra.

Mangan i modersmjölksersättning

När det gäller modersmjölksersättningen gäller varningen främst de föräldrar som har barn som framförallt livnär sig på modermjölksersättning.

Det kan till exempel gälla de föräldrar som har barn med allergier. Ett gott råd är att tillsammans med en dietist eller läkare ta fram förslag på produkter som har lägre halter av mangan, berättar Emma Halldin i P4 Extra.

-De flesta föräldrar som har barn med allergier har ju förmodligen redan en liknande kontakt.

Arsenik i barngröt

Studien från IMM visar också att barngröt innehåller arsenik, mangan och kadmium, som är giftiga för kroppen.

-Det rör sig om en förorening, det är alltså inte produkttillverkarna som tillsatt ämnena i gröten, säger Emma Halldin som är toxikolog till P4 Extra.

Farligt först på lång sikt

Till de föräldrar som är oroliga säger Emma Halldin att det inte rör sig om någon akut fara.

Att få i sig höga halter kan på lång sikt påverka kroppen. Men de flesta barn äter gröt under en kort tid. Faran är inte akut eftersom gröten är en produkt barnet oftast bara konsumerar under en kortare period i livet.

Fakta om studien:

En föräldraledig pappa matar sin lilla son med barnmat. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

#link=244794#

#link=244803#

#link=244804#

#link=244806#

IMM bakom studien: Studien är inte gjord av Livsmedelsverket själva utan av IMM -Institutet för Miljömedicin vid Karolinska Institutet.

Ser över kostråd: Eftersom resultaten från IMM:s studie överensstämmer med misstankar från Livsmedelsverket, ser Livsmedelsverket just nu över kostråden för barn och spädbarn.

Stickprov: I studien har IMM gjort stickprov på produkter. Alla produkter på marknaden har inte testats och hittills har det inte heller gjorts några tester på barn, så man vet inte vilken effekt detta fått.

Inget föreläggande: Livsmedelsverket går inte ut med något föreläggande, men avråder ändå från vissa produkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista