Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Foto. Hasse Holmberg / David Magnusson Scanpix

Hyra bostad i andra hand - chatt med juristen 1/2-11

Familjerättsjuristen Richard Austadius svarade på frågor om att hyra eller hyra ut bostad i andra hand.
moderator:Nu är Richard Austadius beredd att svara på frågor. Nu öppnar vi chatten!
Olle:Vad gäller om jag hyr ut min bostadsrätt i andra hand? Kan man inte friskriva sig från 2 års regeln?
Richard Austadius:Hej Det måste finnas beaktansvärda skäl såsom prov på bli sambo, militärtjänstgöring, jobb el studier annan ort, o liknande. Styrelsen måste ge sitt tillstånd. Får du inte det, och beaktansvärda skäl finns, kan du vända dig till hyresnämnden. 2 års regeln innebär att det inte finns besittningsskydd för andrahandshyresgästen, om hyrestiden understiger 2 år. Om tillstånd medges för längre tid måste andrahandshyresgästen avstå sitt besittningskydd. Då måste hyresnämnden godkänna ett sådant avstående. Hyran måste vara skälig, följa bruksvärdet, dvs samma nivå som likvärdig bostad, vad gäller standard och storlek på orten. Med automatik får man inte ta hyra för alla sina omkostnader.
Nisse Hult:Om man vid en skilsmässa vill köpa ut den andra makens halva av huset hur skall värdet bestämmas?
Richard Austadius:Hej Om ni varit gifta och har giftorätt, så skall ni göra en bodelning, över vilket ett skriftligt avtal upprättas. I bodelningen ska fastigheten/bostaden marknadsvärderas av utomstående sakkunnig, mäklare eller värderingsman. Man beaktas även ev latent skatt och uppskov samt banklån, innan lösenbeloppet fastställs. Ni har möjlighet att också avtala i dessa frågor. Ni bör kontakta jurist.
Monica:Vad händer om man säljer sitt kontrakt svart? Vad kan man dömas för? Hur dyrt blir det?
Richard Austadius:Hej Lagen är klar. Det är brottsligt att kräva betalning för hyreskontrakt när det ska överlåtas. Det är dock inte brottsligt att ta emot betalning för det. Påföljden blir sannolikt villkorlig dom eller böter.
Gun:Har en stor villa. Vår son med familj har flyttat in på 1 år. Det är 2 rum och kök på övre plan. Ska vi betala skatt på den lilla hyran han betalar?
Richard Austadius:Hej Reglerna har ändrats från och med 2011. Avdraget har höjts. När man hyr ut i andra hand får man göra ett skatteavdrag på 18 000 kr per år, tror jag, överskjutande del skall beskattas.
Erik Thome:Om man nu bott i en hyresrätt som inte renoverats eller gjorts något med kan man bli ersättningskyldig för omtapetsering,golytor,måleri när man skall flytta.Tavlor har hängt på samma ställe liksom mattor mm.När man flyttar syns ju detta tydligt var saker funnit. Måste jag då bekosta omslipning lackning av golv mm mm
Richard Austadius:Endast om ditt boende under inneburit väsentligt - utöver normalt - slitage. Och det beror på länden av din hyrestid. Utgångspunkten är att en kortare hyrestid inte kan medföra ersättningsskyldighet som jag ser det. Hyresvärden är skyldig att underhålla bostaden löpande. Viktigt i ditt fall att skicket dokumenteras vid inflyttning.
Kim:Får man hyra ut del av hyresrätt utan hyresvärdens godkännande? Hur vet man vad som i så fall är skälig hyra?
Richard Austadius:Om man själv bor i bostaden och hyr ut rum, så är det ett s k inrymmandefall. Det krävs inget tillstånd från hyresvärden. Dock är man skyldig att se till att personen sköter sig och orsakar skada o dylikt på bostaden. Då blir du som hyresgäst ansvarig. Hyran får inte var oproportionerlig i förhållande till vad som betalas för hela lägenheten. För att ta reda på vad ett bruksvärde - rimlig hyra - kan vara för en bostad kan man kontakta de allmännyttiga bostadsbolagen i kommunen. De kan ge en fingervisning.
BR:Bostadsrätt, problemet är vad händer med min 2:a handshyresgäst efter två år? Vi har idag ett avtal där han avsäger sig besittningsrätten. Räcker det? Vi har ok från föreningen till 2:a handsuthyrning.
Richard Austadius:Hej, överstiger hyrestiden 2 år måste även hyresnämnden godkänna andrahandshyresgästens avstående från besittningsskydd.
moderator:Frågorna väller in... Richard svarar på så många han hinner. Strax slut på chatten!
Eva Örebro:Min man och jag har särkullbarn vad händer ifall någon av oss går bort och vi inte har skrivit något testamente.Tack
Richard Austadius:Hej Utgår ifrån att ni har gifoträtt, dvs inte skrivit äktenskapsförord. Då skall man först bodela hela boet, dvs nettot av makarnas tillgångar och skulder. Enligt huvudregeln erhåller efterlevande make/maka hälften i bodelning. Andra hälften av boet tillfaller särkullbarn som arv. Ni bör fundera på att skriva testamente för att skydda varandra och ev äktenskapsförord. Kontakta jurist.
moderator:Tack för alla frågor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".