Nyheter

Hårdare rubricering av "shaking baby syndrome"

"Shaking baby syndrome" kan ge fängelse
4:08 min

Skakade barn, eller "shaken baby syndrome", är efter plötslig spädbarnsdöd den vanligaste dödsorsaken bland bebisar upp till sex månader gamla.

Nu kan straffet för den här typen av brott komma att ändras.

Näst vanligaste dödsorsaken

Var tredje dag utsätts ett spädbarn för misshandel av en förälder, enligt Rädda Barnen.

Skakade barn, eller "shaken baby syndrome", är efter plötslig spädbarnsdöd den vanligaste dödsorsaken bland bebisar upp till sex månader gamla.

Bestående men för bebisarna som överlever

De flesta av barnen överlever, men många får bestående men. Varje år rör det sig om upp till femton barn som dör av skador orsakade av just "shaking baby syndrome".

Hårdare straff för "shaking baby syndrome"

På måndag startar en rättegång i Mariestad mot en man som är åtalad för detta brott.

Åklagare Mats-Olov Johansson har i det fallet använt sig av en ny hårdare rubricering och mannen åtalas för synnerligen grov misshandel av barn.

Ännu ett fall i Västerås

Tidigare har föräldrar som utsatt sina barn för den här typen av misshandel, "shaken baby syndrome", ofta dömts för grov misshandel.

Nu kan ett fall i Västerås, där en person förra veckan dömdes för just detta, göra att det blir vanligare att rubriceringen ändras.

Det innebär att föräldrar som begår den här typen av brott åtalas för synnerligen grov misshandel, säger åklagare Mats-Olov Johansson till P4 Extra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".