Nyheter

Barn lärs upp och hyrs in för att stjäla i Sverige

"Svarade som en vuxen och rökte"
7:48 min

På tisdagen åtalas en man, misstänkt för att ha utnyttjat ett bulgariskt barn i en flera månader lång stöldturné i Sverige.

När den 11-åriga flickan förhördes reagerade polisen på att hon svarade som en erfaren vuxen kriminell.

Det var för några år sedan som socialtjänsten i Sollentuna, utanför Stockholm, slog larm om att en liten flicka misstänktes vara offer för människohandel, sedan hon åkt fast för stöld.

Karin Svedlund ansvarig för utredningen vid rikskriminalpolisen berättar i P4 Extra.

Samtal från socialtjänsten

Polisen började utreda fallet 2006 efter ett samtal från socialtjänsten i Sollentuna.

De misstänkte människohandel efter att flickan hade gripits för en stöld och skulle utlämnas. Gränspolisen åkte dit och pratade med flickan och träffade samtidigt två män.

-Hon hade gripits fem gånger och de här männen gav olika uppgifter om varför de var i Sverige, säger Karin Svedlund till Lotta Bromé i P4 Extra.

Sa att hon hade gulsot

De båda männen hade olika förklaringar för varför flickan inte var i skolan utan vistades hemma.

-Bland annat sa de att hon hade gulsot och att det var därför hon inte kunde gå i skolan. Hon själv sa att hon var här för att få hjälp med sängvätning.

Kriminell identitet

När flickan förhördes reagerade de poliser som höll i utredningen på att flickan som bara var 11-år gammal svarade som en erfaren kriminell.

-Det var första gången vi träffade på ett barn med kriminell identitet. Det var lite märkligt. Hon såg yngre ut än hon var och å andra sidan svarade hon väldigt vuxet som en erfaren kriminell. Hon rökte också.

Rest kors och tvärs enligt passet

När polisen undersökte flickans pass upptäcktes att hon hade varit i fler länder än Sverige.

-Ja enligt passet hade hon rest kors och tvärs.

Männen försvann

Förövarna släpptes och lämnade landet men flickan blev kvar.  Och det rör sig inte om något unikt fall berättar Karin Svedlund.

-Inte alls, när vi stämde av med bulgariska kolleger var de mest förvånade över att det bara rörde sig om ett barn, säger Karin Svedlund i P4 Extra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".