Johan Kinde, sångare i gruppen Lustans Lakejer. Foto Kerstin Carlsson / Scanpix
Dagens gäst

Kinde längtar efter hemmamys

"När jag var ung trodde jag att jag aldrig skulle få ligga"
15 min

Johan Kinde vill både äta kakan och ha den kvar. Dagens gäst i P4 Extra var en lustans främsta lakej.

Hos Lotta Bromé berättar Johan Kinde om hur han kan sakna sin ungdom och samtidigt vilja ha alla bitar av erfarenheten från livet kvar. Men frontfiguren i Lustans Lakejer har inte riktigt hittat hem till det där med fredagsmys ännu.

Lyssna på hela intervjun här på webben.

Kläderna viktigare än musiken

På 80-talet gjorde Johan Kinde sig känd för ett av musiksveriges mest omtalade uttalande: "Att kläderna är viktigare än musiken".

Men i den kaxiga provokatören fanns det flera sidor.

När han tänker tillbaka på ungdomen var det en inte alltid så självsäker Johan som gömde sig under all yta av attityd och genomtänkt hårda klädstil.

-När jag var ung trodde jag till exempel att jag skulle dö oskuld och att jag aldrig skulle få ligga med en tjej i hela mitt liv.

"Ung igen"

Nu skiljer det många år mellan den unga Johan Kinde som ifrågasatte sin förmåga att träffa tjejer och den person som sitter mitt emot Lotta Bromé i radiostudion i Stockholm.

Och med facit i hand kan han tänka nästan tvärtom. Som att han kanske borde sparat på krutet och inte levt så mycket som en playboy.

En låt på nya skivan heter "Ung igen" och Lotta Bromé undrar om Johan Kinde skulle vilja bli ung igen.

-Det kan man inte svara på riktigt, säger Johan Kinde.

Han beskriver det som at han saknar sin ungdom och samtidigt skulle vilja ha alla bitar av erfarenheten från livet kvar.

Dekadens och fredagsmys

När det i dag handlar om att bli vuxen berättar Johan Kinde att det begreppet för honom alltid har varit en ständig kamp mellan två sidor.

-Skulle jag velat leva ett mildare liv, ett mer stabilt liv, kan jag fråga mig ibland?  Och i vissa perioder tycker jag fortfarande att jag kunde ha levt ännu mer utsvävande.

Nytt album

Johan Kinde var sångare, låtskrivare och frontfigur i ett av 80-talets största kultband, Lustans Lakejer.

Nu är bandet högaktuella igen med sitt nya album "Elixir".

-Vi har releasfest nu snart och jag ska sjunga riktigt gamla låtar.

Känd för sitt flärdfulla leverne

Mannen med evig fascination för nattliv och lyx och Lustan främsta Lakej.

Johan Kinde berättade bland annat när han var dagens gäst hos Lotta Bromé att det nog ligger en del sanning i det där om att han en gång påstått att det dyraste han någonsin köpt är en cigarettändare.

-Men den kostade väl strax över tusenlappen när det begav sig, säger han i P4 Extra.

30 år med Lustans Lakejer

Arkivfoto från 1985 Foto från konserten "Stranded all stars" i Solnahallen. Från vänster: Johan Kinde, Saile Eliasson, Anders Ericsson, Stephen Rossi, Fredrik Holmqvist ( Lustans Lakejer ), Dimitri Bodanski, Stephane Sirkis, Nicola Sirkis, Dominik Nicolas ( Indochine), Johan Ekelund och Mauro Scocco ( Ratata ) . Foto: Jan Collisjiöö / Scanpix

1978 Lustans Lakejer bildas av Peter Bergstrand och Urban Sundbaum. Johan Kinde ansluter och blir snabbt förgrundsgestalt och skriver låtarna. Svärta, moraliskt förfall och livströtthet fick sätta sin ton på budskapet.

1980 Första skivkontraktet! Bandet ger ut sin första singel "Tidens melodi/Diamanter". Ledslingan i låten är inspirerad av Bondfilmen "Diamantfeber". Med influenser från glamrock, pop och progg och sin estetiska attityd erövrar de snabbt synthscenen.

1981 Lustans Lakejer utses till Sveriges bäst klädda band av Expressen. De får också en ny bandmedlem i Tom Wolgers som sedan kom att lämna bandet igen för en karriär som fotomodell. 

1984 Lustans Lakejer testar för första gången att ge ut en skiva på engelska. "Lustavision" heter den.

1985 "Sinnenas rike" blir bandets sista skiva på 14 år, sedan splittras de.  Johan Kinde gör en del soloprojekt och ett par sporadiska liveframträdanden.

1999 kommer skivan "Åkersberga", som beskrivs som mognare och mildare.

2007 Lustans Lakejer dyker upp igen i Melodifestivalen i egenskap av Johan Kinde som framför "Allt vi en gång trodde på".

2011 26/1 - släpp för den nya plattan "Elixir".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".