Dagens gäst

Dagens gäst - Lena Maria Klingvall

18 min

Om hon skulle måla sitt självporträtt skulle det vara en jätteglad mun.

När Lena Maria Klingvall var 20 år gammal var hon simmare på elitnivå "trots" att hon tävlade utan armar och "trots" att hon bara har ett friskt ben.

Men att det alltid heter "trots" hennes handikapp är ingenting hon stör sig på, men ibland förvånar det henne.

-Det är klart att det väcker uppmärksamhet men det är ju "trots allt" det som har gjort att jag har blivit känd, berättar hon i P4 Extra med Lotta Bromé.

Föddes utan armar

Lena Maria Klingvall föddes utan armar, och med ett ben kortare än det andra. Vad som är orsaken till hennes handikapp är inte konstaterat.

-Det sker fortfarande än i dag att ett och annat barn föds precis som jag berättar hon i P4 Extra.

Men Lena Maria Klingvall har aldrig tyckt illa om att folk tittar eller att folk undrar.

-Det handlar nog om vad man är för sorts personlighet, berättar hon i P4 Extra.

Och Lena Maria har en personlighet som är väldigt glad.

Som handikappad har Lena Maria Klingvall mött många frågor i sitt liv men bland de vanligaste är ändå - "Hur kan du vara så glad"?.

-Min grundpersonlighet är att jag oftast är glad när jag vaknar på morgonen och är jag inte det så är det för att jag är trött eller stressad.

Stor stjärna i Japan

I Japan ses funktionshinder ofta som en skam för familjen. Ändå var det just där som svenska Lena Maria Klingvall gjorde sångkarriär.

I dag är hon så uppskattad att japanerna spelat in flera skivor med henne som översatts från svenska.

-Jag längtar tillbaka till Japan, till mina vänner och till sushin.

I Japan har Lena Maria Klingvall också givits ut i bokform där hon fått en egen serie som mangafigur.

Hur den ser ut? Den har ett stort brett leende i alla fall. Precis ett sådant som hon själv skulle teckna om fick måla sitt självporträtt.

Har du en bild på Lena Maria Klingvalls mangafigur ser ut? Tipsa gärna oss så att vi kan länka till den här på P4 Extra då många frågat efter hennes japanska fansida.

"Här är ditt liv" Lena Maria Klingvall:

Ingvar Oldsberg i På Spåret. Foto: Bo Håkansson / Bilduppdraget

I fjol gav Ingvar Oldsbergs tv-tittarna chansen att lära känna den nu 42-åriga Lena Maria Klingvall igen och kidnappade henne i tv-serien "Här är ditt liv".

Här är två filmklipp från programmet:

Stor stjärna i Japan - Lena Maria Klingvall

Svenska sångerskan Lena Maria Klingvall sjunger vid invigningen av Paralympics i Nagano. Klingvall slog världsrekord, vann VM-titlar och deltog i Paralympics i Seoul under sin karriär som simmerska under 1980-talet. Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

Lena Maria Klingvall är flerfaldig världsmästare i simning, konstnär, författare och framförallt sångerska med stor publik i Japan.

Big in Japan: Lena Maria har en japansk förläggare och är en riktig kändis i Japan. Man har gjort en mangafigur av henne och där har hon också uppträtt med Tokyos filharmoniker.

Belönad av Kungen: Lena Maria är ambassadör för sin hemstad Jönköping och har belönats med en medalj av kungen för sina gärningar som idrottskvinna, artist och förebild för människor med handikapp.

Föddes utan armar: Bland de vanligaste frågorna Lena Maria får är om hennes handikapp beror på en neurosedynskada. Det stämmer alltså inte. Hon är bara född utan armar och med ett friskt ben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.