Vindruvor. Foto: Francois Mori / Scanpix
Carl Jans vintips

Blanda druvor i Carl Jans vinskola

Druvorna får komplettera varandra
8:06 min

Alla druvor har sin speciella karaktär och när man har provat vin länge kan man ofta känna igen de olika sorternas speciella typicitet.

Carl Jans vinskola vecka 6

Ett endruvsvin kan dock emellanåt kännas lite endimensionellt och därför blandar man ibland olika druvor för att ge vinet en djupare karaktär.

Färg och struktur

Man låter helt enkelt druvorna komplettera varandra vad det gäller smak, färg och struktur för att på så sätt ge vinet en ny dimension.

Jäsa först - blanda sedan

Man blandar oftast de olika druvsorterna först när de jäst och lagrats var för sig och det krävs duktiga vinmakare för att få till en bra och balanserad blend.

Champange blend

Det finns många områden inom vinvärlden där man nästan alltid blandar druvor, dock strikt reglerat vilka man får ha in blenden. Två av de mest kända områden där man gör detta är Bordeaux och Champagne i Frankrike.

I Champagne blandar man dessutom ofta viner från olika årgångar för att få fram den typiska smaken och stilen för det specifika champagnehuset år efter år.

Mer om druvor

Vanligast att blanda: Väldigt få viner består av en enda druva. De flesta viner innehåller två eller flera sorter.

Champange: När man gör champange så blandar man inte bara olika druvor. Vanligt är att man blandar även olika årgångar.

Druvlexikon: Om man vill läsa mer om enskilda druvor och dess specifika smakegenskaper kan man kika på Systembolagets hemsida där de har ett behändigt druvlexikon.

Veckans vintips vecka 6

Vitt:

2009 Trio Chardonnay Pinot Grigio Pinot Blanc 2009 

Nummer: 2196 på Systembolaget

Till detta vin från det svala området Casablanca i Chile har man valt en lite ovanlig druvblandning med chardonnay, pinot grigio, eller pinot gris som druvan kallas i Alsace, samt pinot blanc en druva man annars också hittar i Alsace.

I denna blend har man använt sig av de mer aromatiska druvsorterna från Alsace för att få fram exotiska toner medan den fatlagrade chardonnaydelen i vinet får står för friskheten och fatkaraktären. 

Vinet passar gott till en italiensk buffé eller till en bit panerad vit fisk med en god örtsås.

Doft: Mycket fruktig doft med inslag av fat, ananas, mango, majs och örter.

Smak: Torr, mycket fruktig smak med inslag av fat, tropisk frukt, vita blommor och grapefrukt.

Pris: 79 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 13,5 %

Rött:

2009 Cigarra Shiraz Tinta Barroca 

Nummer: 2565 på Systembolaget

Shiraz är en druva man känner igen från Frankrike och Australien men i detta vin har den fått göra sällskap med den inhemska Portugisiska druvan Tinta Barocca som är vanlig i portvin.

Båda druvorna är kända för att ge kryddiga och mustiga viner. Tinta Barocca används i blenden för att ge aromatiska toner samtidigt som det mjukar upp vinets helhet då druvan har silkeslena tanniner. 

Servera gärna vinet till en bit kött eller en mustig korvgryta.

Doft: Ungdomlig, fruktig, kryddig doft med inslag av fat, plommon, lavendel, björnbär och örter.

Smak: Smakrikt, kryddigt, fruktigt vin med inslag av fat, plommon, lavendel, körsbär och örter.

Pris: 67 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 13,0 %

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".