Parasiten har hittats i tarmen på en räv i Västra Götaland. Foto: Claus Gertsen/Scanpix
Nyheter

Dödsmasken har hittat till Sverige

Dödsmasken är här - så lyder löpsedlarna på många håll i Sverige på måndagen.

Parasiten som också kallas dvärgbandmasken, kan vara dödlig för människor och har nu hittats i Sverige för första gången.

Parasiten hittades i en räv från Uddevalla och om smittan visar sig vara utbredd kan svenskarna tvingas sluta äta färska bär ute i skogen.

Fråga

Farlig parasit hittad hos räv i Sverige

Det troliga är enligt SVA Statens veterinärmedicinska anstalt är att parasiten kommit till Sverige från hundar som förts in i landet och inte avmaskats ordentligt. Nu ska ytterligare rävar analyseras för att ta reda på hur utbredd smittan är.

För rävar är parasiten ofarlig, och det är ovanligt att människor infekteras, men i sällsynta fall kan det leda till leverskador och allvarlig sjukdom. Och det här gör nu kan behöva ändra våra vanor, säger Erik Ågren på SVA.

Kalla: SVA

Fakta om dvärgbandmask

  • Rävens dvärgbandmask heter på latin Echinococcus multiloculari och är den farligare sortens dvärgbandmask.
  • Djur blir inte sjuka av dvärgbandmask, de är bara bärare, men för människor kan parasiten vara dödlig.
  • Parasiten bildar larvcystor , vätskefyllda blåsor, i våra inre organ, vanligtvis i levern där den bildar cystor som förstör levern. Parasiten växer långsamt, så det kan ta år innan man får symptom.
  • Om man upptäcker blåsmasksjuka hos människan i tid är symptomen behandlingsbara, men det kan kräva kirurgiskt ingrepp och flera års läkemedelsbehandling för att blåsorna inte ska växa till igen.
  • Dvärgbandmaskens ägg kan hamna på bär och svamp via djurens avföring. Kan även spridas via djur, tex räv och hund.

Kalla: SVA

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".