Nyheter

Skärpta straff för tre av sex i helikopterrånet

Det blev skärpta straff för tre av de sex personer som dömts för sin inblandning i det spektakulära helikopterrånet mot en värdedepå i Västberga utanför Stockholm i september 2009. Bytet blev 39 miljoner kronor.

-Jag är mer nöjd än inte nöjd, säger åklager Leif Görts i P4 Extra.

Åklagaren Leif Görts kommenterar domen i P4 Extra

Klockan 14.00 kom hovrättens dom i det uppmärksammade helikopterrånet mot en värdedepå i Västberga utanför Stockholm i september 2009.

Skräpta straff för tre av sex

Det blev skärpta straff för tre av de sex personer som dömts för sin inblandning i det spektakulära helikopterrånet.

Hovrätten skärper straffet från 7 till 8 års fängelse för den 35 årige helikopterpiloten. Även en 31 årig man som deltog i rånet inne i depån fick sitt sjuårigas straff skärpt till åtta års fängelse.

Den så kallade hjärnan bakom rånet får sitt straff skärpt från tre till fyra år.

-Jag är nöjd med domen även om jag hoppats på 9-10 års fängelse säger åklagaren Leif Görts till P4 Extra.

Leif Görts säger att med tanke på rånets hänsynslöshet hade han helst sett 10 åriga fängelsestraff.

-Det finns skäl att tro att ett 20-tal personer var inblandade i rånet, så hälften av de inblandade är nog fortfarande på fri fot säger åklagaren till P4 Extra.

Rånarna kom över 39 miljoner kronor.

Bakgrund Helikopterrånet

Helikopterrånet iscensattes på morgonen den 23 september 2009 och blev snabbt en världsnyhet.

En helikopter som stulits från Roslagens helikopterflyg i Norrtälje landade på taket till säkerhetsföretaget G4S värdedepå i Västberga i södra Stockholm.

Tre beväpnade män tog sig in genom att krossa en glaskupol på taket. De sprängde sig sedan in i utrymmen där stora värden förvarades.

Efter 32 minuter tog sig männen tillbaka till helikoptern som lyfte och försvann. Rånare och rånbyte dumpades först i Norsborg och sedan i Bromma. Helikoptern hittades norr om Stockholm. Rånarna kom över 39 miljoner kronor.

I tingsrätten dömdes sju män till fängelse och tre friades.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista