Nyheter

HD granskar pokerspelet texas holdem

Dan Glimne om pokermålet
6:37 min

Pokerspelet texas holdem ska synas av Högsta domstolen (HD) i ett dobblerimål om en turnering i Grebbestad 2007.

Kortlek och matematik blandas när HD väger tur mot skicklighet i en öppen förhandling.

Tur eller skicklighet i poker - en fråga för HD

Högsta domstolen ska ta ställning till vad som är avgörande i det populära pokerspelet texas holdem.

Bakgrunden är en tävling i Grebbestad 2007 som slutade med åtal. Hovrätten för västra Sverige kom fram till att turneringen var så stor att skickligheten kom att betyda mer än slumpen och friade från anklagelserna om dobbleri.

Riksåklagaren överklagade domen till HD. På tisdagen inleds förhandlingarna.

HD synar slumpen i texas holdem

Pokerspelet texas holdem ska synas av Högsta domstolen i ett dobblerimål om en turnering i Grebbestad 2007. Kortlek och matematik blandas när HD väger tur mot skicklighet i en öppen förhandling.

Hovrätten i Göteborg kom fram till att den öppet annonserade tävlingen i bohuslänska Grebbestad var så omfattande att skickligheten kom att betyda mer än slumpen, och friade från anklagelsen om dobbleri i just det fallet. Det var en ny giv i svensk rättstillämpning.

- Detta är ett sensationellt mål, eftersom svenska domstolar under alla år tyckt att poker är ett turspel, säger advokat Henrik Olsson Lilja, som försvarar en av männen bakom turneringen.

- Texas holdem är ett turneringsspel. Och matematiken visar att om du spelar en turnering, är skickligheten den avgörande faktorn. Precis som i bridge. Det kan vi med stor lätthet bevisa, anser Olsson Lilja.

TT: Så om man bara spelar en liten stund, då är det förbjudet, men om man spelar lite längre blir det tillåtet?

- Ja, det är en glidande skala. Det är inte helt givet var gränsen går, säger Henrik Olsson Lilja.

"Mer skicklighet"

Men riksåklagaren överklagade hovrättens dom. RÅ anser att alla former av poker "till väsentlig del" är beroende av slumpen, och därmed kan falla under brottsbalkens paragraf om dobbleri. Det blir svårt att tillämpa lagen om olika pokerformer ska bedömas på olika sätt, hävdar RÅ också.

- Texas holdem är ett spel där det krävs mer skicklighet än i många andra former av poker. Men korten fördelas slumpvis, det är ett faktum, framhåller Hedvig Trost, byråchef hos riksåklagaren.

Kan skickas tillbaka

Alla är överens om att både tur och kunnande har betydelse. Men hur mycket av varje, och vad betyder lagtextens "till väsentlig del" - det ska HD ta ställning till.

På juridiskt vis handlar prövningen i grunden endast om texas holdem, inte om andra former av poker. Man berör enbart slumpens betydelse, inte de andra kriterier som finns för att en verksamhet ska anses vara dobbleri. Om HD finner att hovrätten bedömt slumpmässigheten fel, kommer målet sannolikt att skickas åter dit för att övriga omständigheter ska prövas. Det gjorde inte hovrätten i sin dom 2009.

Startar på tisdag

Framförallt handlar målet inte om brott mot lotterilagen - eftersom den brottsrubriken inte funnits i åtalet. Därmed har det ingen direkt betydelse för frågan om när det krävs tillstånd för att arrangera tävlingar. Den bedömningen gör även Henrik Olsson Lilja.

Dobbleri kan, förenklat, sägas vara en grövre form av brott mot lotterilagen. Ett rättsfall om en pokerklubb i Gävle slutade i hovrätten för nedre Norrland 2009 med att flera personer friades från dobbleri, men bötfälldes för brott mot lotterilagen.

HD håller sin förhandling i Svea hovrätt, med start på tisdag.

Källa: Göteborg (TT)

Fråga

Läs mer om poker:

#text=4362489#

#text=4319525#

#text=4362339#

#text=4286178#

#text=4363960#

#text=4364018#

#link=249396#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".