Veckans vinskola på besök i Nordamerika

På ostkusten odlar man vin främst i New York State, mycket av druvodlingar var tills in på mitten av 80-talet av arten Vitis labrusca vilken inte passar att göra vin på utan man använde druvorna till landets stora produktion av sylt och gelé.
Läs mer och spana in veckans vintips med Carl Jan Granqvist och Lotta Bromé.
Carl Jans vintips
USA räknas till det man i vinvärlden kallar nya världen. Även om man odlat vin i nordamerika sedan långt tillbaka i tiden var det först på 1830-talet man började odla vin kommersiellt och i större utsträckning i Kalifornien.
Sedan dess har dock vinnäringen blommat och i dag producerar man stora mängder vin i landet, både kvalitetsviner och bulkviner.
Störst vinproduktion på västkusten
Den största produktionen står man för på västkusten och man odlar de flesta kända druvsorter i Kalifornien även vissa har blivit mer välkända och uppskattade än andra, såsom kalifornisk chardonnay och pinot grigio eller varför inte en pinot noir från de lite svalare delarna av Sonoma County.
New York State på ostkusten
På ostkusten odlar man vin främst i New York State, mycket av druvodlingar var tills in på mitten av 80-talet av arten Vitis labrusca vilken inte passar att göra vin på utan man använde druvorna till landets stora produktion av sylt och gelé.
Nu har dock större och större areal blivit planerat med olika sorter av Vitis viniferadruvor vilket är den art av druvor som passar bäst till att göra vin av.
Ice-wine: Även i Kanada producerar man en hel del vin och man är världskända för sitt ice-wine vilket är vin gjort av frusna druvor.
Sött och kallt: Vinet som kallas frö ice-wine tillverkas på ett sätt så att det bara är den mest koncentrerade juicen som pressas ut och ger ett friskt och sött vin.
Veckans vintips vecka 8
2009 Beringer Sonoma Chardonnay
Nummer 6453 på Systembolaget
Detta är ett typiskt exempel på en amerikansk chardonnaystil med tropisk frukt och rostade fat. Ett vin som detta passar utmärkt till grillad kyckling med goda tillbehör.
Doft: Fruktig, ungdomlig doft med rostad fatkaraktär, inslag av tropisk frukt, apelsin och smör.
Smak: Torr, fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av ananas, apelsin, smör och vanilj.
Pris: 149 kr, box 1500 ml
Alkoholhalt: 14 %
2008 Fetzer Merlot
Nummer 16669 på Systembolaget
Detta mjuka rödvin från Kalifornien är gjort på merlotdruvan och passar bra till en pasta Bolongnese. Servera det gärna lite svalare för att behålla en viss stramhet.
Doft: Utvecklad, fruktig doft med inslag av fat, plommon, korint, vanilj och gräs.
Smak: Utvecklad, fruktig smak med inslag av fat, mörka bär, korint, gräs och vanilj.
Pris: 89 kr, 750 ml
Alkoholhalt: 13,5 %
Passande recept i Meny i P1

För inspiration och recept till vinerna vill P4 Extra tipsa om #link=248888# där du kan söka på passande rätter och recept till Carl Jans viner.
Botanisera:
#link=248881# och #link=248880#
#link=248884#
#link=248882#
#link=248883#