Katastrofen i Japan

Axel stannar i Sendai trots faran

2:40 min

Axel Andersson från Habo väljer att stanna i Japan, trots att utrikesdepartementet avråder svenskar från icke nödvändiga resor till landet.

Många försöker nu att ta sig ut ur Japan. Men andra gör tvärtom. Klockan fem på morgonen dagen efter det stora skalvet tog Axel Andersson cykeln från det relativt oskadda Sendai mot havet. Axel var fast besluten om att se hur det stod till med hans fru som jobbar som förskolelärarinna i Shiogama.

Stannar i Shiogama strax utanför Sendai

Nu är Axel tillbaka i den tsunamidrabbade hamnstaden Shiogama. Och där tänker han och hans fru, Atsuko Ozawa, stanna.

-Shiogama är inte så hårt drabbat när det gäller dödsfall och skador. Men de materiella skadorna är en katastrof, trots att beredskapen var bra inför tsunamin.

Skärpta rekommendationer från UD

Svenska Utrikesdepartementet har skärpt sina rekommendationer och avråder från alla resor till Japan och uppmanar alla svenskar att vara minst 8 mil från kärnkraftverket.

-Alla vet att man ska släppa allt och ta sig därifrån snabbt. Men vi stannar, säger Axel Andersson.

Bakgrund

Svenska utrikesdepartementet uppskattar att det finns omkring 2 000 Svenskar i Japan. Det ska inte finnas några kvar inom den nya utökade evakueringszonen.

Svenskar i Sendai välbehållna

Sendai två dygn efter skalvet. Foto: David Guttenfelder/Scanpix.

#text=4398302#det dryga tiotal svenskar som man känner till finns i det värst drabbade området kring Sendai. Alla är fysiskt oskadda.

Filip Stiller

Filip Stiller, reporter på P4 Extra Sveriges Radio. Foto: Stina Gullander / Sveriges Radio

#text=4355999#
filip.stiller(@)sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista