Lilla webbskolan del 9

Vem ser dina bilder på Facebook?

3:50 min

Säkerhetsinställningarna i Facebook är i ständig förändring och om du inte är med och ställer in dem rätt så gör Facebook det åt dig.

Karin Adelsköld är tillbaka i P4 Extras webbskola och guidar dig i säkrare surfande på nätet.

Det kan vara svårt att hänga med på vad som gäller på Facebook.

Vad det först och främst handlar om är att ingen utomstående, som du inte är vän med på Facebook, ska komma åt dina bilder eller annan information från din profil.

Samtidigt som det finns fler och fler möjligheter att välja vem som ska få se vad, blir det krångligare att göra just de valen.

Facebook kan ändra inställningarna åt dig

Dessutom ändras inställningarna med jämna mellanrum. Något som Facebook alltid meddelar men som man kanske inte tänker på när man får brev från dem. Gör du ingenting med din profil ser alla allt. Förutom dina mejl.

Läs det finstilta innan du kryssar för ja!

Något annat som ställer till det är alla de spel, tester och applikationer (små program) som du kan ladda hem till din Facebokprofil.

Det är inte alltid applikationer görs av seriösa företag.

Applikationer kan innehålla virus

Vissa applikationer som spel, test och tävlingar kan innehålla virus som gör att andra kan komma åt din personliga information.

När du godkänner en applikation kryssar du i vad den får komma åt i din profil. Ta för vana att läsa det finstila om du är osäker!

Testa först

Om du är osäker på vad du säger jag till finns det ett enkelt sät att gardera sig. Innan du laddar hem applikationer så kolla först hur många andra som laddat ner den och se vilka kommentarer det fått.

Du kan söka efter namnet på applikationen på själva Facebook eller på nätet.

Karin Adelsköld

#link=256903# är komiker och teknikbloggare som driver bloggen #link=223751# .

Numera kan du också se #link=256906#.

Surfa säkert:

Välj säkert lösenord -  #text=4053444#

Kolla dina sekretessinställningar - välj vilka som ska ha behörighet att kunna se din profil.

Gör listor av dina vänner - Till exempel "arbetskompisar" och "nära vänner". Ställ sedan in att de får ta del av olika mycket information.

Applikationer - Innan du laddar hem spel, applikationer eller gör test så kolla först hur många andra som laddat ner det och se vilka kommentarer det fått. Du kan söka efter namnet på applikationen på själva Facebook eller på nätet.

Blocka - Gå in under sekretessinställningar och välj applikationer, spel och webbsidor för att blocka förfrågningar från företag eller begränsa vad de får ta del av.

Stå för det du skriver - Tänk på att allt du skriver eller lägger ut på Facebook alltid kan komma att hamna i fel händer. Lägg därför aldrig ut något du inte kan stå för.

Ingen panik - Om en olämplig bild ändå hamnar på Facebook: få inte panik. En festbild gör ingen sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista