Arkivfoto: SVT.

Nygamla barbershops är ny trend i New York

Att klippa och raka sig med kniv och lödder - Mad Men style - är ny trend i New York. Folk betalar stora summor för att få sig en retroklippning i barbershops.

På barbershopen med det kaxiga namnet Persons of interest i Brooklyn säljs lyxigt raklödder i burkar med gammaldags stil. Frisörstolarna är av äldre modell i knallrött läder och hela bakre  väggen är klädd i ett lagom solblekt motiv av medelhavet. Hela stället andas sjuttiotal.

Ägaren till salongen Steve Marks, som har tajt tweedkostym, har lagt ner mycket möda på att få allting alldeles rätt.

- Golvet i hexagonmönster är helt nytt. Men folk tror ofta att det är original, så jag brukar säga att det är det också. Jag vill inte göra dem besvikna, säger Steve Marks.

- Vi har skapat en mycket maskulin och tillbakalutad atmosfär. Det är barbershop, men på en ny nivå.

Retrobarbershops i den här stilen har blivit allt vanligare i New York de senaste åren. Förklaringen till trenden är enkel, tror Steve: Kritikerhyllade TV-serien Mad men.

- Om tittar på alla karaktärerna i Mad men och folk som levde på den tiden som serien utspelar sig, så ser du att deras hår är supervårdat

För vem vill inte se ut som någon av de stiliga reklamherrarna på Madison avenue som figurerar i serien? Kanske fantiserar männen i dagens New York om det machoideal som männen i serien står för? De är starka, stöddiga och leker med kvinnor och tar vad de vill ha.

- Många män vill betala lite extra för att klippa sig på ett coolt ställe, säger Steve Mark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".