Nyheter

Sannfinländarna slog knock i finska valet

Korrespondenten: "Så blir regeringen"
4:02 min

Finska valet chockade många. Det populistiska Sannfinländarna som är emot invandring, svenskundervisning, och stöd till krisländer i Europa, är nu landets tredje största parti.

Många finländare tappade hakan på söndagen när resultatet från landets riksdagsval blev klart. Det populistiska Sannfinländarna, femdubblades och är nu landets tredje största parti.

Sannfinländarna tredje största parti i Finland

Största parti blev Samlingspartiet, motsvarigheten till svenska moderaterna som blev störst, och det är partiledaren Jyrki Katainen som nu ska försöka bilda en regering. Men det är inte självklart vem han ska regera med. Finland skiljer sig från Sverige i att det inte finns någon tydlig blockpolitik, utan det vanligaste är att de största partierna regerar ihop.

- Det är inget konstigt här att socialdemokrater och moderater regerar ihop. Det kan mycket väl bli så att de största partierna, Samlingspartiet, Socialdemokraterna, och Sannfinländarna alla regerar ihop, säger Ekots korrespondent i Helsingfors, Jenny Sanner Roosqvist.

Svenska Folkparitet i Finlands regering

Men det skulle innebära vissa tydliga problem. Samlingpartiet är tydligt för både euron och stöd till krisländer i Europa, samtidigt som Sannfinländarna är lika tydligt emot.

- Det kan bli så att Jyrki Katainen väljer att också ta in Svenska Folkpartiet i regeringen, som motvikt till Sannfinnländarna, säger Jenny Sanner Roosqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".