Nyheter

Dyrare söka bygglov - chockhöjningar på sina håll

Politikern: "Det innebär merarbete"
3:15 min

Flera kommuner chockhöjer taxan för bygglov. Men varför gör man det och vad får den enskilde för pengarna?

För den som vill bygga ett garage eller en villa kan det löna sig att snabba på med bygglovsansökan. Från och med den andra maj gäller den nya plan- och bygglovslagen och i vissa kommuner innebär det en höjning av bygglovstaxan på uppemot 80%. I Laholm, där Ove Bengtsson är ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, kommer bygglovet för en nybyggd villa att stiga från 27 000 till 43 000:

- Vi har redan märkt en betydande ökning av antalet bygglovsanlsökningar.

Ove Bengtsson tycker att kommunen fått för kort tid på sig att förbereda taxahöjningen, underlagen från Sveriges kommuner och landsting har kommit in för sent, tycker han.

Anna Eklund är handläggare på SKL och hon är medveten om att taxan slår olika i olika delar av landet. Men hon tycker att regeringen marknadsfört lagen på ett felaktigt sätt:

- Lagen har presenterats som en förenkling, men för kommunerna blir det precis tvärtom. De får en tydligt ökad arbetsbörda.

Syftet med lagen är dels att minska risken för överklaganden i efterhand, dels att öka kommunernas kontroll av att byggen fortlöper som de ska. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".