Andra välkända konspirationsteorier

Konspirationsteorier är inget nytt fenomen. Här några av de mest välkända.

9 september. Många av dem går ut på att det hela var ett ”inside job”, det vill säga att USA själv låg bakom attacken. Eller att Bush-administrationen, CIA eller någon annan högt uppsatt organisation kände till terrorplanerna utan att ingripa. Anhängare till de här åsikterna har till och med skapat en rörelse - Sanningsrörelsen. Motivet för amerikanska myndigheter att iscensätta attacken skulle vara att få argument för ett krig mot Afghanistan.

Mordet på JF Kennedy. Kennedy sköts under en bilfärd i en öppen limousine genom Dallas. Lee Harvey Oswald greps för mordet, men blev själv mördad av Jack Ruby, en nattklubbsägare, bara några dagar efter Kennedys död. Oswald kunde alltså aldrig åtalas, vilket har lämnat utrymme för en mängd spekulationer om vem som egentligen sköt Kennedy och varför.

Marilyn Monroes död. När Monroe hittades död blev den officiella dödsorsaken självmord. Men vissa anser att Monroe mördades och att mordet hade kopplingar till familjen Kennedy. Marilyn Monroe hade haft en affär med JF Kennedy kort före sin död.

Månlandningen. En rad teorier gör gällande att månladdningarna med Apolloprogrammet aldrig ägde rum och att alla bildbevis är helt och hållet fejkade. Ett bevis skulle vara att den flagga som syns på bild när astrounauternas månpromenad filmas står ut, som om det blåste. Och det blåser inte på månen.

Malin Dahlberg
malin.dahlberg@sr.se

Anne-Charlotte Horgby
anne.charlotte-horgby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".