Rikspolischefen:

"Vi måste bli bättre på seriebrott"

1:55 min

Sedan sex år tillbaka får polisen samla DNA på brottsplatser. Ändå är antalet uppklarade bostadsinbrott fortfarande väldigt få, berättar Kaliber idag. Rikspolischef Bengt Svensson tror att en mer central organisering skulle kunna förbättra arbetet.

Knappt fyra av 100 inbrottsutredningar leder till att en gärningsman hittas, enligt P1:s granskande program Kaliber. Polisen fick igenom en DNA-lag för sex år sedan i syfte att kunna lösa fler bostadsinbrott, men i många utredningar tas ingen DNA ändå.

- Vi gör inte tillräckligt bra brottsplatsundersökningar, förklarar Rikspolischef Bengt Svensson.

Vad de bristfälliga undersökningarna beror på kan han inte svara på.

Reportaget vittnar om att brottsplatsundersökningar är en lågstatusuppgift inom kåren. Stämmer det?

- Vad mina medarbetare och anställda tycker om olika status i olika yrken har egentligen ingen betydelse, för vi är skyldiga att göra det här och vi måste göra det på ett bättre sätt, säger Bengt Svensson.

- Man kan inte bara göra det som man själv tycker är bra och roligt, utan man måste göra det som medborgarna förväntar sig av Polisen.

Enligt Bengt Svensson kan man inte se till exempel bostadsinbrott som enskilda företeelser som ska hanteras på varje polismyndighet. Det är snarare brott som bedrivs i en organiserad form. Därför tycker Bengt Svensson att Polisen måste organisera arbetet centralt och bli bättre på seriebrottslighet.

- Då kommer också statusen att öka, och det är precis det vi har bestämt oss för att göra, säger han.

Göran Kellner, utredningschef för försäkringsbolaget If tycker också att Polisen kan bli bättre på att dokumentera stöldgods. 

-Saknas det DNA-spår eller fingeravtryck så är det just det som är stulet som länkar ihop gärningsmannen med brottsplatsen, säger Göran Kellner. 

Malin Dahlberg
malin.dahlberg@sr.se