1 av 2
Vid lunchtid anlände drottningen till Irland
2 av 2

Historiskt drottningbesök i Irland

5:22 min

Under rekordstort säkerhetspådrag anlände idag den engelska drottningen Elisabeth II till Irland.

För första gången på hundra år sätter en brittisk monark fot på irländsk mark. Besöket har ett stort symboliskt värde, men det finns motståndare, berättar Sveriges Radios Johan Prane för P4 Extras Lotta Bromé:

- Jag såg nyss ett demonstrationståg här på huvudgatan mot drottningens besök och för att Nordirland och Irland blir ett.

De flesta positiva

Många irländare är dock positiva till drottning Elisabeths besök, som ses som den sista pusselbiten i försonings-processen mellan Irland och England. Drottningen kommer att besöka flera viktiga minnesmärken för offeren i den irländska frihetskampen. Men det är ingen folkfest på Dublins gator, rapporterar Johan Prane:

- Här är mycket fler poliser än allmänhet. Ett skäl kan vara att drottningen inte kommer att visa upp sig utan bara passerar.

Bomb hittad

Säkerhetsåtgärderna i Dublin beskrivs som rekordstora. På tisdagsmorgonen desarmerade polisen en sprängladdning- en så kallad rörbomb- strax utanför Dublin. Bomben hittades kvällen innan i bagageutrymmet till en buss med 30 passagerare ombord.

Blodig anglo-irländsk historia

När George V besökte Irland med drottning Mary 1911 var ön fortfarande en del av det brittiska imperiet. Trots en bred opinion för självstyre fick de ett varmt välkomnande. Men en grupp radikala republikaner ville gå längre och 1916 startade de ett uppror med krav på ett självständigt Irland. Upproret slogs ned och upprorsmännen avrättades. 

1918 utropade det segrande partiet Sinn Fein ett fritt Irland, vilket utlöste kriget för självständighet och så småningom inbördeskrig mellan protestanter och katoliker. 1900-talet präglades sedan av våld och terrorattacker på båda sidor. En av de kändaste var 1998, då inleddes fredsprocessen med det så kallade "Good Friday-fördraget".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista