Historiskt drottningbesök i Irland

5:22 min

Under rekordstort säkerhetspådrag anlände idag den engelska drottningen Elisabeth II till Irland.

För första gången på hundra år sätter en brittisk monark fot på irländsk mark. Besöket har ett stort symboliskt värde, men det finns motståndare, berättar Sveriges Radios Johan Prane för P4 Extras Lotta Bromé:

- Jag såg nyss ett demonstrationståg här på huvudgatan mot drottningens besök och för att Nordirland och Irland blir ett.

De flesta positiva

Många irländare är dock positiva till drottning Elisabeths besök, som ses som den sista pusselbiten i försonings-processen mellan Irland och England. Drottningen kommer att besöka flera viktiga minnesmärken för offeren i den irländska frihetskampen. Men det är ingen folkfest på Dublins gator, rapporterar Johan Prane:

- Här är mycket fler poliser än allmänhet. Ett skäl kan vara att drottningen inte kommer att visa upp sig utan bara passerar.

Bomb hittad

Säkerhetsåtgärderna i Dublin beskrivs som rekordstora. På tisdagsmorgonen desarmerade polisen en sprängladdning- en så kallad rörbomb- strax utanför Dublin. Bomben hittades kvällen innan i bagageutrymmet till en buss med 30 passagerare ombord.