Kamprad erkänner hemlighetsmakeri

4:43 min

Ingvar Kamprad lovar i dagens Expressen att "total öppenhet ska råda inom Ikea-koncernen i framtiden". Men vad menar han egentligen? Bosse Vikingson, en av journalisterna bakom Smålandspostens och SVT:s Uppdrag gransknings avslöjanden av familjen Kamprads hemliga miljarder, säger till Lotta Bromé att han inte märkt av någon ökad öppenhet.

- Jag har pratat med Kamprads talesman idag och han antyder att det kommer att handla om sönernas roll i företaget.

Öppenhet viktigt

Vikingson tycker att det viktigaste är att Ikea:s bokslut blir offentliga liksom de hemliga delarna av stadgarna för familjens stiftelse i Liechtenstein.

- Då kan man visa om Kamprad kunnat plocka pengar från företaget eller inte.

Gömda pengar

Det var i januari som Smålandspostens Bosse Vikingson, i samarbete med SVT:s Uppdrag granskning, avslöjade att Ikea varje år undanhåller 100 miljarder kronor i svenska skattepengar. 

Genom ett upplägg som i praktiken innebär att tolv kronor av varje såld Billy-hylla går till en familjekontrollerad stiftelse i Liechtenstein, har Ingvar Kamprad kunnat gömma undan 100 miljarder kronor.

Kritiska anställda

Efter avslöjandena har det visat sig att inte ens Ikea:s förre koncenrchef, Anders Dahlvig, kände till pengarna i Liechtenstein. Och det här kan få konsekvenser för företaget, säger Bosse Vikingson till Lotta Bromé: 

- Jag har pratat med folk på golvet och där är förståelsen inte stor för det här.