Resor

Exklusiv kryssningsguide i P4 Extra - en redaktion full av sjömän

7:27 min

Att åka på kryssning blir allt mer populärt, och det är varken särskilt dyrt eller enbart för pensionärer, vilket många tror.

Nu visste du kanske inte att P4 Extras redaktion består av flera olika kryssningsexperter. Lotta är en hejare ombord, Pether Öhlén vår producent har seglat på de sju haven och så har framförallt en av våra reportrar Filip jobbat 16 månader på en båt i Karibien...

P4 Extras stjärnreproter Filip Stiller har bland annat tillbringat 16 månader ombord på olika kryssningsbåtar. Så vem kan tipsa bättre om hur man får ut mest av en upplevelse till havs än Filip...

Här nedan ger Filip och nästan hela redaktionen sina bästa tips för en lyckad semester både på internationella och nationella vatten.

Här intill hittar du kryssningsexperten Filips egna kryssningsguide. Han har så klart passat på att skriva ner det absolut viktigaste du behöver veta i en handbok för lyxkryssare som du hittar här intill på sidan.

Kryssningar är ett bra alternativ för alla som ...

  1. Likt mig avskyr att packa
  2. Älskar att äta
  3. Sola
  4. Eller alla som bara vill ha ett smakprov av varje resmål för att eventuellt kunna komma tillbaka senare.

På så sätt kunde jag för ett par år sedan till exempel inse att det här med pyramider i Egypten är häftigt att se över dagen, men att det ska mycket till för att jag ska återvända till Giza med alla dess försäljare som ständigt försöker lura turister på pengar.

Och jag fick chansen att åka ziplines i den mexikanska djungeln och krama skrattande delfiner, och sedan dra vidare till Los Angeles med allt vad den staden erbjuder.

Livet ombord på fartyget blir som allra bäst om du...

  • På ett tidigt stadium ser till att ta reda på vad det har att erbjuda!
  • Alla kryssningar har en daglig broschyr som informerar om alla dagens händelser.
  • Självklart är underhållningen av varierande klass, men vissa kryssningsföretag spenderar mängder av pengar på sina musikaler, och, inte minst, på isshowerna ombord.

Och jo, du läste helt rätt. Här ovan finns bilder på isshowen som jag själv var med i, och det var tydligt att publiken uppskattade det ovanliga inslaget i kryssningssemestern.

Min uppgift på fartyget var alltså att åka konståkning, Vi åkte samma show fyra till fem gånger i veckan, och dessutom fungerade vi som ledare och administratörer när gästerna hyrde skridskor och åkte på angivna tider.

Även om kryssningslivet är underbart har jag nu valt att satsa på journalistkarriären. Konståkningen fungerar då som en back-up i yrkeslivet.