1 av 7
Kan man verkligen leva på en båt! Blir det inte tråligt i längden? P4 Extras reporter Filip har bott 16 månader på kryssningsfartyget Freedom of the Seas. Foto: Filip Stiller / Sveriges Radio
2 av 7
En helt vanlig dag på jobbet. Här är 1500-personersteatern ombord på båten där det bland annat spelas musikalshower. Foto: Filip Stiller / Sveriges Radio
3 av 7
Ibland gick vi iland. Kallar bilden för Filip på djungeläventyr. Foto: Filip Stiller / Sveriges Radio
4 av 7
Jag är nog den enda på redaktionen som fått prova på att simma med delfiner. Eller jag måste nog fråga Lotta och gänget nu för jag är inte säker... Foto: Filip Stiller / Sveriges Radio
5 av 7
Som anställd på en båt får man passa på att ha det riktigt gött... Om du ska åka så vet jag vad du ska fråga om och se upp med... Foto: Filip Stiller / Sveriges Radio
6 av 7
Bild på mig och pyramid efter utflykt en dag när vi anlänt Alexandria (OBS - innan Mubaraks fall). Foto: Filip Stiller / Sveriges Radio
7 av 7
Isshow på båten. Hela isbanan är alltså ombord på ett av kryssningsskeppen. Och det du ser på bilden är det jag jobbade med. Att åka skridskor... Foto: Filip Stiller / Sveriges Radio
Resor

Exklusiv kryssningsguide i P4 Extra - en redaktion full av sjömän

Kryssa lugnt med P4 Extra
7:27 min

Att åka på kryssning blir allt mer populärt, och det är varken särskilt dyrt eller enbart för pensionärer, vilket många tror.

Nu visste du kanske inte att P4 Extras redaktion består av flera olika kryssningsexperter. Lotta är en hejare ombord, Pether Öhlén vår producent har seglat på de sju haven och så har framförallt en av våra reportrar Filip jobbat 16 månader på en båt i Karibien...

P4 Extras stjärnreproter Filip Stiller har bland annat tillbringat 16 månader ombord på olika kryssningsbåtar. Så vem kan tipsa bättre om hur man får ut mest av en upplevelse till havs än Filip...

Här nedan ger Filip och nästan hela redaktionen sina bästa tips för en lyckad semester både på internationella och nationella vatten.

Här intill hittar du kryssningsexperten Filips egna kryssningsguide. Han har så klart passat på att skriva ner det absolut viktigaste du behöver veta i en handbok för lyxkryssare som du hittar här intill på sidan.

Kryssningar är ett bra alternativ för alla som ...

 1. Likt mig avskyr att packa
 2. Älskar att äta
 3. Sola
 4. Eller alla som bara vill ha ett smakprov av varje resmål för att eventuellt kunna komma tillbaka senare.

På så sätt kunde jag för ett par år sedan till exempel inse att det här med pyramider i Egypten är häftigt att se över dagen, men att det ska mycket till för att jag ska återvända till Giza med alla dess försäljare som ständigt försöker lura turister på pengar.

Och jag fick chansen att åka ziplines i den mexikanska djungeln och krama skrattande delfiner, och sedan dra vidare till Los Angeles med allt vad den staden erbjuder.

Livet ombord på fartyget blir som allra bäst om du...

 • På ett tidigt stadium ser till att ta reda på vad det har att erbjuda!
 • Alla kryssningar har en daglig broschyr som informerar om alla dagens händelser.
 • Självklart är underhållningen av varierande klass, men vissa kryssningsföretag spenderar mängder av pengar på sina musikaler, och, inte minst, på isshowerna ombord.

Och jo, du läste helt rätt. Här ovan finns bilder på isshowen som jag själv var med i, och det var tydligt att publiken uppskattade det ovanliga inslaget i kryssningssemestern.

Min uppgift på fartyget var alltså att åka konståkning, Vi åkte samma show fyra till fem gånger i veckan, och dessutom fungerade vi som ledare och administratörer när gästerna hyrde skridskor och åkte på angivna tider.

Även om kryssningslivet är underbart har jag nu valt att satsa på journalistkarriären. Konståkningen fungerar då som en back-up i yrkeslivet.

Kryssningshandboken - så funkar det:

Buffébordet krävde att man var ren om nävarna för att få smaka. Melodifestivalens invigningsfest i Blå Hallen i Stockholm. Foto: Anders Taberman / Sveriges Radio

Det vanligaste är att kryssningen pågår i sju dagar. Men självklart finns andra alternativ, allt från fyra dagar i Östersjön till 30 dagar runt Sydamerikas sydspets.

Priset på kryssningen beror naturligtvis på vilken hytt du väljer och vart du väljer att resa. Invärtes hytter är inte så farliga som många tror, efter två dagar tänker man oftast inte på att man har en stor spegel istället för ett fönster. Men självklart är det härligt att ha en balkong!

Nästan alla kryssningar är all-inclusive, vilket innebär att all mat ingår i priset. Även rumsservice ingår i priset, men det kan vara trevligt att lämna dricks om man beställer nattetid.

Alkohol och läsk kostar däremot extra, och särskilt alkoholen kan vara ganska dyr. Det är INTE tillåtet att ta med sig alkohol ombord.

Även showerna ombord är gratis, numera finns kryssningar som erbjuder både musikalshower, isshower, och simhoppsshower. Ibland tillämpas ett biljettsystem där man delar ut gratis biljetter, bara för att se till att inte för många gäster väljer att komma vid samma showtillfälle (oftast finns mer än ett).

De flesta kryssningföretag använder ett kontantlöst system ombord. I de flesta fall är valutan amerikanska dollar eller euro, som dras från ditt kreditkort.

I slutet på kryssningen förväntas du betala dricks till serveringspersonal och städpersonal. Det finns ett standardiserat system där kontanter läggs i olika kuvert, vilket kan vara ganska krångligt. Det är betydligt enklare att betala all dricks i förväg, vilket i vissa fall kan göras när du köper resan eller också när du kommer ombord.

Ta reda på vad som gäller för din resa.

Källa: Filip Stiller

Hmm. Mina tips...

Simon Andrén, reporter på P4 Extra Sveriges Radio. Foto: Stina Gullander / Sveriges Radio
 • Be att få hälsa på hos kaptenen. Det är roligt och kommer att sätta guldkant på resan.
 • Kom ihåg att det sjölagen som gäller till havs, och personal har andra befogenheter än på land.
 • Slösa inte på vattnet, många mindre kryssningsbåtar har begränsad vattentank.

PS. Simon har jobbat fem somrar som diskare på en räkfrossa som kryssar i Norrbottens skärgård.

Lottas tips - Kryssningar är underskattat!

Jag älskar det iallafall. I helgen var jag åter i Tallinn och jag tycker det är underbart att bara på ett halvt dygn plötsligt vara någon helt annanstans. Att återvända till en plats gör också att det blir som "hemma" - men ändå inte....

Att åka med hela redaktionen är också bra. Vi har som tradition att försöka komma iväg åtminstone en gång per år. Det är ett sätt att "svetsa samman" - men också ett sätt att få tid att tänka.

Därför är det härligt att kryssa:

 1. Är man på sin vanliga arbvetsplats är det så mycket annat som stör...
 2. Till havs funkar ju inte heller mobilerna...
 3. På en båt är vi är onåbara! Utom för varandra....

Producent-Pethers kryssningstips

Pether Öhlen. Foto: Mattias Ahlm

Jag har varit på kryssningsresor till Spetsbergen, Nordkap, Brittiska öarna och Skottland, Island, Färöarna och Grönland.

Grönlandsresan 1995 var nog i särklass den häftigaste. In i det sista var det osäkert om fartyget skulle kunna passera sydpassagen vid södra Grönland eller inte. Det gick och vi gled in i ett landskap bestående av inlandsis och isberg.

Nordkap är en annan av mina kryssningsfavoriter. De norska fjordarna bjuder på ett skådespel som man annars måste bege sig till Nya Zeeland för att uppleva. Kryssning i nord Norge är lätttillgängligt och hyfsat billigt.

Mina tre tips för bästa kryssning:

 • Res med någon du älskar.
 • Njut av lugnet, servicen och långsamheten.
 • Passa på att läsa mycket böcker dagarna till havs.

Segla lugnt...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".