Krumeluren

Stinkbomb i Stockholm -jätteknölkallan får fantaster att jubla

4:11 min

En blandning av kadaver, rutten fisk och bränt socker. Så luktar det på Bergianska trädgården i Stockholm just nu.

När Jätteknölkallan blommar jublar växtfantasterna. För tredje gången sker det i Sverige och företeelsen är så ovanlig att trädgårdsintresserade från hela landet vallfärdar för att se den stinkande jätteväxten slå i blom.

Den är stor, över en meter hög, med ett stort rött blad och en snoppaktig pelare i mitten, enligt P4 Extras reporter Sofia Söderholm.

"Det stinker och det stinker as"

Gunvor Larsson, trädgårdsintendent Bergianska berättar i P4 Extra.

- Den luktar as, sopor, de flesta människor har höga förväntningar när de kommer så de säger att det inte luktar så farligt, men om man som jag är i närheten av den timmar i sträck sätter sig stanken i kläderna.

"Du lämnar väl kläderna i badrummet", sa min man igår.

Stinklukten lockar livsviktiga asbaggar

- Blommorna, jätteknölkallorna, står långt ifrån varandra, så det gäller att få dit asbaggarna som ska pollinera dem, berättar Gunvor Larsson.

Lukten är ett snillrikt system för att stinkblomman ska kunna överleva och sprida sina pollen.

Så här funkar det: 

Dag 1: Honblommorna blommar

  • Nu flyger asbaggarna ner i blomtratten där de letar efter kadaver i skogen att lägga ägg på. Men de blir lurade och kommer inte ut. Insidan av tratten är hal för att de inte ska kunna klättra upp. Mittenpelaren är så trång att baggarna inte kan komma ut.

Dag 2: Hanblommorna mognar

  • Pelaren smalnar av på mitten av så att asbaggar kan passera. När de klämmer sig förbi får de pollen på sig. Sedan flyger asbaggarna förhoppningsvis till en annan blomma som blommar som då blir pollinerad.

Underbart är kort

Blommningen pågår i två dagar. Jätteknölkallan på Bergianska trädgården började blomma klockan 13.00 på onsdagen. I kväll håller man kvällsöppet, men risken är att den vissnar redan på fredag.

- Det är tredje gången detta sker, berättar Gunvor Larsson som är trädgårdsintendent.

Sist en jätteknölkalla blommade på Bergianska var 1935 och sedan dess har det bara skett en gång i Göteborg och det var för drygt 15 år sedan.

- Det är svårt att få den jätteknölkallan att blomma och man måste ha rätt förutsättningar berättar Gunvor Larsson.

De uppmärksammade plantorna har funnits på Bergianska trädgården i Stockholm i snart 16 år.

- Men de har inte stått riktigt bra. Först 2009 flyttade vi dem till ett varmare växthus och gav dem större krukor och nu har vi alltså äntligen fått en av dem att slå ut i blom. 

Bergianska trädgården öppet till klockan åtta ikväll för den som vill se denna ovanliga blomma och känna doften av KADAVER!