Polisen upprättade avspärrningar i samband med rånet mot Handelsbanken i Flen. Foto: Roger Tillberg/Scanpix
Nyheter

Experten säker - "rånarna åker fast"

"Innan veckan är slut är de fast"
5:41 min

Nu är polisen säker på att rånarna fick med sig ett rånbyte från banken, men hur stort bytet var är fortfarande oklart. Men experten är övertygad om att rånarna inte kommer kunna hålla sig på fri fot särsklit länge.

- Någon kommer att läcka.

På onsdagen fortsätter spaningsarbetet efter de fyra män som rånade Handelsbanken i Flen med automatvapen igår.

Aftonbladets legendariske kriminalreporter Lennart Håård säger till P4 Extra att han är säker på att rånarna kommer att gripas.

Det är ett 30-tal poliser som nu är inblandade i sökningen efter rånarna. Det fanns relativt många vittnen vid händelsen, vilket gör att polisen har ett stort material att gå igenom.

- Det kan ta lång tid. Vi måste vända på alla stenar och inte fastna i något särskilt spår, säger Fredrik Wallén, presstalesman på polisen i Södermanland.

Trots det har polisen stora förhoppningar om att gärningsmännen kommer hittas.

- Det är ett begränsat antal personer som utför den här typen av rån, säger Fredrik Wallén.

Lennart Håård, före detta kriminalreporter på Aftonbladet håller med. Han är helt övertygad om att de fyra rånarna kommer att åka fast.

- Någon kommer läcka. Det är inte alls samma sammanhållning i den undre världen som förr, så går polisen ut med att man ger belöningar för information kan man få bra tips. Snacket går ju.

Det stora problemet är att detta är en gråzon för polisen, säger Lennart Hård i P4 Extra.

Steg för steg - så här gick rånet till:

  • På onsdagen klockan 09.38 kom ett larm till polisen i Södermanland att fyra maskerade män med maskingevär hade gått in på Handelsbanken i Flen. Tre bankanställda befann sig i lokalen, enligt ett vittne.
  • Rånarna kastade en brandbomb i en av sina bilar.
  • En polispatrull körde förbi i ett annat ärende. En av rånarna som stod vakt utanför banken började då beskjuta polisbilen.
  • Poliserna hann ta skydd och började skjuta tillbaka, enligt ett vittne träffades då rånaren men skadades bara lindrigt.
  • Rånarna fick med sig ett okänt rånbyte och flydde från platsen. Polisen följde inte efter.
  • Kort därefter hittades en silverfärgad Volvo som stod i brand utanför Katrineholm.
  • De tre bankanställda chockades men fick inga fysiska skador.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".