Övergrepp mot äldrevårdspersonal

Personal inom äldrevården utsätts ofta för våld och sexuellt ofredande av kunderna. Det vittnar en reportageserie av reportern Erika Larsson på P4 Norrbotten om.

Vårdpersonal är nästan lika våldsutsatta som poliser, säger Arbetsmiljöverket till P4 Norrbotten. Många av de undersköterskor som har trätt fram och berättat om övergrepp är mycket kritiska mot sina arbetsgivare. Cheferna tar inte problemen på allvar, vidtar väldigt sällan åtgärder och förväntar sig ofta att den utsatta sköterskan ska gå tillbaka till den kund som har begått övergrepp, enligt vittnesmålen i P4 Norrbotten.

– Det spelar ingen roll att man skriver en avvikelserapport, det händer ingenting med det och skulle jag vägra gå in till en kund som tidigare tafsat på mig så skulle chefen kalla det arbetsvägran eftersom vi inte får neka våra kunder hjälp, säger till exempel en anonym undersköterska.

Enligt reportern Erica Larsson har reportageserien utlöst en störtflöd av reaktioner från personer som arbetar inom vården.

– Jag har blivit sparkad, slagen, riven och hotad och har även ärr på armen efter att en kund borrade in naglarna i mig när jag skulle hjälpa honom med att byta blöja, berättar en annan undersköterska inom hemtjänsten, som vill vara anonym, för P4 Norrbotten.