Reportern: Grundproblemet är arbetskulturen

Reportageserien om övergrepp mot äldrevårdspersonal har orsakat mycket reaktioner. P4 Extra söndag ringde upp reporterm Erica Larsson och frågade vad folk säger till henne.

Vad har du fått för reaktioner på dina reportage om övergrepp mot äldrevårdspersonal?

- Många känner igen sig och tycker att det är skönt att det kommer upp på tapeten. Det som är lite oväntat är att många undersköterskor ringer och nästan biktar sig. De har betett sig illa, som ett resultat av att man inte pratar om övergrepp i arbetsgruppen och med chefer. Till exempel har jag pratat med en kvinna som har varit med om tre våldtäkter mellan patienter för ett tag sedan. Cheferna la locket på, så arbetsgruppen mådde dåligt och tog ut sin frustration på kunden som begått övergreppen. Den här undersköterskan mår fortfarande dåligt av det.

- När man bli slagen och slagen gång på gång så tar man ibland i själv också.

Det låter som att många tampas med skuldkänslor?

- Ja, absolut. Men jag tror att grundproblemet, det som alla återkommer till, är kulturen i ett kvinnodominerat yrke med låg status. Det är det som är den röda tråden.

Hur ser den kulturen ut?

- Ja, det är som en kvinna sa till mig: Om man säger från blir man ifrågasatt. Det är ett gäng duktiga kvinnor som ska klara allt. Vill man inte gå in till en kund så får man höra: ”Klarar du inte det?!”.

Men varför ser det ut så för just den här yrkeskåren?

- Jag tror att övergrepp är återkommande i alla vårdyrken. Skillnaden är att inom andra vårdyrken har man en strategi för det. Man pratar inte om gamla människor på det sättet; gamla är gulliga och söta. Men det här beteendet är ofta en del av demens. Många som har varit jättepryda börjar prata väldigt sexuellt.

Tycker du att det här har uppmärksammats tidigare?

- Nej, det här är inte en fråga som hörs. Det här pratar man om bakom stängda dörrar. Och det är de reaktionerna jag har fått nu.

Varför tror du att man inte har pratat mer om det?

- Många uppifrån tycker att det här får man ta. Det är ett lågstatusyrke, man lägger inte resurser på det här. Det är som jag skriver i min krönika: Vilken gruvarbetare hade accepterat något sådant här?

Malin Dahlberg
malin.dahlberg@sr.se