Krönika: Var går gränsen? Finns det en gräns?

P4 Norrbottens Erica Larsson ligger bakom reportageserien om sexuella övergrepp och trakasserier inom äldrevården. Här berättar hon om bakgrunden och hennes erfarenheter.

Varför ska vårdpersonal vara tyst, bita ihop och jobba på som om inget hänt trots att de dagligen utsätts för sexuella övergrepp, trakasserier och misshandel på jobbet av sina kunder?

Säg mig en gruvarbetare som hade stått ut med det...

Det är tydligen inte nog med taskiga löner och dåliga arbetstider inom vården. En sak lärarna glömde nämna på min undersköterskeutbildning var att jag borde räkna med att exempelvis kunderna på ett äldreboende hade rätt att vrida om mina bröst när jag bäddar deras säng, trycka sitt eregerade stånd mot mig när jag byter en blöja eller fråga om jag vill knulla varje gång jag serverar frukost.

Så ser i alla fall vardagen ut för de tio undersköterskor runt om i Norrbotten som jag ringde upp i kölvattnet efter Uppdrag Gransknings avslöjande om en misstänkt våldtäkt på ett äldreboende i Luleå. Och nu har ytterligare ett liknande avslöjande rapporterats från Småland.

Och i Uppdrag Gransknings reportage då en chef försvarade sig med "att de inte har som tradition att anmäla sådana här saker" så började frågan gnaga i mitt huvud om det inte är så här generellt inom vården då det gäller sexuella övergrepp och trakasserier, en slapp attityd och kultur kring det här helt enkelt?

Jag känner nämligen massor av vårdpersonal som råkat ut för de mest besynnerliga händelser av det här slaget på sina jobb och nu när jag börjat ställa frågan öppet så tycks berättelserna aldrig ta slut, alla verkar ha varit med om någonting och få känner någon som inte varit med om någonting. Och om det nu visar sig vara så att det här är ett riktigt stort problem som drabbar många så vore det väl konstigt om det inte gick att göra något åt saken.

Vårdpersonal som råkat ut för de mest besynnerliga händelser

Och följdfrågan blir då oundvikligen om vi som jobbar eller jobbat inom vården verkligen inte har några rättigheter till värdighet på våra arbeten?

Den här veckan tar P4 Norrbotten ett grepp på arbetsmiljön sett ut vårdpersonalens perspektiv med fokus på sexuella trakasserier och övergrepp, men också på misshandel och hot.

Hur mycket är det tänkt att en undersköterska eller annan vårdpersonal ska stå ut med? Var går gränsen? Finns det ens en gräns?

Själv blev jag som nyutbildad 19-åring förd rejält bakom ljuset på ett av mina första jobb inom äldrevården i Stockholm.

En riktigt snuskig kund på våning 1

Ingen chef, inte heller någon av de äldre i personalen berättade nämligen för mig att det fanns en riktigt snuskig kund på våning 1. En gammal man som påstod att han var förstoppad och inte kunde bajsa själv, varpå personalen då fick hjälpa honom med att plocka ut bajset med gummihandskar på och sedan duscha honom där bak.

Jag gjorde detta pliktskyldigt vid ett tillfälle men andra gången det skedde började den gamla mannen stöna och göra sexuella anspelningar medans mina fingrar var i hans kropp, och jag avbröt det hela med en stor känsla av äckel i kroppen.

Så där hade han alltid gjort

Sedan meddelade jag chefen att jag helst slapp. Till svar fick jag ett skratt samtidigt som hon glatt basunerade ut att han visst inte var förstoppad men att så där hade han alltid gjort och det var inget att bry sig om enligt henne.

Frågorna jag aldrig ställde till chefen men som jag fortfarande undrar över är varför man inte tog tag i den här kundens fejkade problem genom att helt enkelt säga till honom på skarpen och varför varnade man inte all ny vårdpersonalen så att dem slapp upptäcka bluffen samtidigt som de hade fingrarna inuti mannen?

Jobbar du nu eller har arbetat förr inom vården med liknande erfarenheter av sexuella trakkasierier, övergrepp eller misshandel så kan du höra av dig till mig som jobbar med den här reportageserien.

/ Erica