Redaktionsbloggen

"En blandning av utmattning, ångest, skräck och adrenalin"

7:05 min

Vår reporter Filip Stiller berättar om årets största utmaning... när Lotta Bromé var sjuk fick han gå i hennes ställe och testa på ett stenhårt pass i självförsvar.

"Man står och blundar tills träningspartner tar ett nackgrepp om dig... Och hade Lotta gått själv som tanken var från början hade hon varit ensam tjej".

I Lottas ställe fick alltså jag äran att prova på självförsvarsträningen Krav Maga, och det var minst sagt en omtumlande upplevelse. Det var jag som hade bokat in träningen åt Lotta och gjort researchen kring den, så när hon blev sjuk föll därför detta på min lott.

Hade Lotta gått själv hade hon varit ensam kvinna i den gruppen jag hamnade i. I fortsättningsgruppen som tränade efteråt var det dock mer blandat, både i åldrarna och mellan killar och tjejer.

När träningen satte igång tänkte jag snabbt att om Lotta skulle varit där, skulle jag nog fått höra ett och annat för att jag bokade in henne på detta. Det var nämligen väsensskilt från de tidigare träningsformer hon varit på, som till exempel varit bikramyoga, bodypump, och zumba.

Krav Maga kan beskrivas som 75 minuters stenhård slagsmålsträning. Och skillnaden mot sinnebilden av självförsvarskurser är att man här tränas i att mer eller mindre göra allt "på riktigt".

Man står och blundar tills träningspartner tar ett nackgrepp om dig, för att simulera en överraskande attack, och lär sig sedan att komma ur detta grepp. Och partnern släpper inte greppet förrän du tryckt in dina fingrar tillräckligt hårt i ögonhålorna, eller på något annat sätt attackerat motståndaren så att han eller hon ger upp. Inga symboliska slowmotionrörelser här inte.

Det är kanske här som Lotta hade klarat sig bättre än jag. Jag kände en stor motvilja mot att attackera på det sättet medan Lotta har gott om jävlar anamma i sig. Motviljan är vad Krav Maga-träningen går ut på att komma över.

- Om man inte vågar attackera tillbaka med full kraft blir man ett lätt byte för den som vill göra en illa.

Hur som helst var det något alldeles helvetiskt jobbigt. Lotta hade fått sig en rejäl genomkörare. De straffkommenderade 50 armhävningarna var det lättaste vi fick göra under passet. Att med full kraft gång på gång slå på en boxningskudden, bli slagen av en annan motståndare, och samtidigt ryckt bakåt i ett rep som lagts runt midjan på en trots att man långt tidigare fått slut på all energi, var det värsta.

Märkligt nog tänkte jag flera gånger under passet att jag önskade att det skulle ta slut, men efteråt ville jag in igen och lära mig mer. Jag vet inte om Lotta känt likadant, eller kanske tvärtom?

- Jag kände att det här var något jag skulle vilja kunna, det är faktiskt användbart i samhället.

Killarna jag tränade med var den så kallade "nybörjargruppen", men eftersom de hade kört i fyra månader var de riktigt duktiga.

Det var riktigt schyst också att uppleva att det efter all svett och hårda tag ändå rådde fullständigt äkta kompisskap och respekt mellan samtliga deltagare. Det är bara en av många saker jag tar med mig från Krav Maga-passet.

Filip Stiller

Partnern släpper inte greppet förrän du tryckt in dina fingrar tillräckligt hårt i ögonhålorna...

Filip Stiller

Filip Stiller, reporter på P4 Extra Sveriges Radio. Foto: Stina Gullander / Sveriges Radio

Namn: Filip Stiller

Ålder: 28

Bor: i Stockholm sedan januari 2011, men är född och uppvuxen i Göteborg.

Min roll på P4 Extra: Reporter och researcher

Bakgrund: Göteborgare som gick från att åka isshow på en lyxkryssare i Mexiko till att ett par dagar senare sitta i tv-rutan och läsa kvällsnyheterna. Har också jobbat som nyhetsreporter på SR Stockholm, Göteborg och Gävle.

Därför trivs jag i mitt jobb: Ingen dag är den andra lik, och alla med en radio eller dator kan ta del av resultatet!

Fritidsintressen: Styrketräning, konståkning, och att läsa mina vänners facebookstatusar.

Husdjur: Min fyra kilos proteinpulverpåse är det närmaste jag kommer.

Det gör mig glad: När kylskåpet är fullt. När jag fattar.

Det gör mig arg: När jag inte fattar.

Styrka: Jo tack, min styrka är god och ökande.

Svaghet: Fumlig. Spiller något över någon dagligen. 

Favoritcitat: Om gräset är grönare på andra sidan, är det dags att gå över gatan.

Motto i livet: Bli bäst eller gå hem.

Det bästa med P4 Extra enligt mig: Förutom Lotta Bromés sängkammarröst, gillar jag blandningen av allvarliga ämnen och mer lättsamma nyheter.

Filip Stiller

Filip Stiller, reporter på P4 Extra Sveriges Radio. Foto: Stina Gullander / Sveriges Radio

#text=4355999#
filip.stiller(@)sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista