Maud Olofsson avgår som ledare

0:50 min

Maud Olofsson avgår som ledare för Centerpartiet.  Hon förklarar bland annat att hon vill ge sin efterträdare en bättre början än hon fick:

Det är oklart om hon därefter sitter kvar som näringsminister. Den frågan ska avgöras av den nya partiledaren.

Under våren har det förekommit spekulationer om hennes eventuella avgång. De två hetaste kandidaterna till att ta över efter Maud Olofsson är IT-minister Anna-Karin Hatt och partiets ekonomisk-politiska talesperson Annie Johansson.

Dubbelt så många centerpartistiska kommunalråd vill ha partiets ekonomisk-politiska talesperson Annie Johansson som efterträdare till Maud Olofsson jämfört med IT-minister Anna-Karin Hatt. Det framgick av en förfrågan som tidningen Dagens Samhälle gjorde i april bland 27 centerpartistiska kommunstyrelseordförande.

Ordförande för Centerns ungdomsförbund, Hanna Wagenius, välkomnar uppgifterna.

-Vi har länge sagt att det behövs ett nytt ledarskap som med ny energi och ny kraft kan lyfta oss i opinionen, men som framför allt kan föra ut vår politik. Debatten om vem den personen är vill jag inte föregå, men nu är det viktigt att alla kandidater får profilera sig. Sen kommer vi att ställa oss bakom den kandidat som vi tycker är bäst för partiet.

TT

Fråga

Ekots inrikesreporter tror på Annie Johansson som efterträdare: #ljud=3197442#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.