Miljontals kronor har lagts på PR

Regeringen har de senaste åren köpt kommunikationstjänster för 119 miljoner kronor, enligt DN:s granskning. Betyder det att konsulter får makt i politiken? Nej, inte enligt PR-experten Birger Österberg.

Regeringen har de senaste åren lagt hundratusentals kronor på att anlita PR-konsulter för att bland annat förklara finanspolitiken. Det visar en granskning som Dagens Nyheter presenterade idag. De senaste tre åren har regeringen totalt köpt kommunikationstjänster för 119 miljoner kronor.

Enligt Birger Österberg är det inte helt vanligt att politiker köper in konsulter för PR och kommunikation. De flesta har en egen stab som hjälper till med sådant. Men han ser helt klart ett behov av tjänsten. Även om politikerna styr över politiken kan de behöva hjälp att göra komplicerade sammanhang begripliga och kommunicera med en bred allmänhet. En PR-konsult kan stå för ett välbehövligt utifrån-perspektiv, tycker Birger Österberg.

P4 Extra sommar 21 juni

Flygolycka i Ryssland i natt

Regeringen har lagt 119 miljoner på pr - vad gör det med politiken?

Dagens gäst: Gekås VD Boris Lennerhov.

Gryningspyromanen dömd - men för att gripa honom krävdes stora resurser.

Årets längsta dag idag. Och så självklart midsommarvädret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.