Året var 1900 när fem människor miste livet på en ångbåt på Mälaren. Foto: Jan Collsiöö/ Scanpix.

Historiska mord: Fasan på Mälaren

” Han ville döda varenda människa och ta allt de ägde.”
5:00 min

Året var 1900. På kvällen den 16 maj kliver Johan Filip Nordlund (Mordlund) på ångaren Prins Carl i Arboga. Detta är upptakten till ett av de mest bestialiska massmorden i svensk historia. Historikern Dick Harrisson berättar hur det gick till: 

Johan Filip Nordlund var en kriminell ung man. Redan tio år innan morden, 1890, dömdes han, endast femton år gammal till fängelse av häradsrätten i Ljusdal för stöld. Bara veckor innan morden på Mälaren hade han kommit ut ur fängelset efter att ha avtjänat ett fyraårigt straff på Långholmen, än en gång för stöld. Det var i fängelset som planen på morden började ta form.

I Örebro köpte Nordlund en revolver och stal ytterligare en. Först tänkte han råna alla på ångaren Björksundet men detta fick han aldrig chansen till. Istället steg han på kvällen den 16 maj ombord på Prins Carl, som var på väg från Arboga till Stockholm med passagerare och last.

Vid midnatt satte han igång. Planen var att mörda eller skada alla ombord och få med sig det han kunde av värde. Han var lugn och metodisk; låste flera dörrar så att han kunde operera ostört och dödade eller skadade alla som kom i hans väg. När bladet på hans kniv gick sönder efter att ha knivhuggit en kvinna vid namn Lovisa Karlsson övergick han till revolvern. Han slog sönder ventilen till en rökhytt och sköt vilt omkring sig på alla som satt och rökte och spelade kort i hytten. Nordlund fick aldrig möjlighet att sätta eld på ångaren så som han hade tänkt, så han sjösatte en livbåt och rodde norrut. Han fick med sig kaptenens börs, som innehöll 800 kronor.

Mördaren flydde till Eskilstuna och sedan vidare till Skogstorp där han greps. Den 27 september 1900 dömdes Johan Filip Nordlund till döden för fem mord och åtta mordförsök. Den 10 december avrättades han som den siste personen att bli avrättad med bila. I 94 år var Nordlund den som mördat flest vid ett och samma tillfälle i Sveriges historia. 1994 gick Mattias Flinck om honom då han sköt ihjäl sju personer i Falun. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".