"Fjällvandring är en folkrörelse"

2:22 min

Nu är det fjällvandringstider och tre av fem vandrare ger sig ut i fjällen under juli och augusti. Vi har med oss Anna Villén, aktivitets- och arrangemangsansvarig vid STF, svenska turistföreningen. Hon berättar att fjällvandringen har blivit otroligt populär igen:  

De flesta fjällvandrare väljer att vandra i fjällen under högsommaren. Mellan april och september ifjol gjordes totalt 150 000 övernattningar i Svenska Turistföreningens fjällanläggningar, varav 85 000 skedde i juli och augusti. För alla med rätt kunskaper och utrustning är de svenska fjällen tillgängliga året runt.

Fjällsäkerhetsrådet, vars uppgift är att förebygga olyckor i fjällen, har samlat sex bra tips för sommarens fjällvandrare:

VÄLJ RÄTT UTRUSTNING

På Fjällsäkerhetsrådets webb finns checklistor över lämplig utrustning för olika typer av fjällaktiviteter. Välj kläder som skyddar mot vind och regn, och som andas när det är varmt. Tänk på att en klokt packad ryggsäck inte bör vara för tung.

MEDDELA FÄRDVÄG OCH BERÄKNAD ÅTERKOMST

Skriv ett meddelande om planerad färdväg och beräknat datum för återkomst. Lämna meddelandet till någon som kan kalla på hjälp om ni inte skulle återvända i tid.

ANPASSA FJÄLLTUREN EFTER VÄDRET

Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala väderprognoser via radion, webben eller Fjällsäkerhetsrådets och SMHI:s telefonsvarstjänst på 0771-23 11 23. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.

FÖLJ MARKERADE LEDER

Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen. De flesta gör klokt i att följa lederna, det gör det enklare att hitta och är ett säkrare alternativ om ni av någon anledning skulle behöva hjälp.

TA MED KARTA OCH KOMPASS

Använd gärna GPS om ni lämnar lederna, men lita inte blint på tekniken. Med rätt kunskaper är karta och kompass fortfarande säkrast när det gäller att hitta i fjällen. Vid behov finns instruktioner på Fjällsäkerhetsrådets webbplats.