Igår berättade hovet att kronprinsessan Victoria och prins Daniel väntar barn. Foto:Jessica Gow / Scanpix.

Victoria och Daniel väntar barn

2:00 min

Igår meddelade hovet det som så många har gått och väntat på - Victoria är med barn. Om det blir en liten kronprins eller kronprinsessa får vi veta i mars nästa år.

För drygt ett år sen, den 19 juni 2010 gifte sig kronprinsessan Victoria och folkets man Daniel Westling. All världens kunglighet fanns på plats och det vi kunde följa på TV var ett par som strålade av lycka. Och nu väntar de en liten prins eller prinsessa till våren.

Födseln beräknas till mars 2012. Den blivande modern mår bra. Under hösten 2011 förväntas inga större förändringar i kronprinsessparets program, enligt hovet.

Det har varit en minst sagt skandalomsusad tid för kungahuset - drottningens pappa har kopplats samman med nazistpartiet i 30-talets Tyskland. Boken om kungens strippklubbsbesök och gansteranknytningar kom ut..... Och dessutom en bröt Madeleine  upp sin förlovning med Jonas. Men nu väntar en liten tronarvinge på att få komma ut och opinionssiffrorna lär än en gång vända uppåt.

Ebba von Sydow säger att Victoria och Daniel är ett modernt kungligt par och hoppas att de lever upp till sin image. Alltså att de kan kombinera karriären och babylivet och upprätthålla jämställdheten.

Under ytan är de vanligare än vad man tror, säger Ebba von Sydow. Victoria trivs med Daniels "vanlighet".

-Hade hon velat hade hon kunnat plocka en tysk prins istället.

Många undrar vad det blivande barnet ska heta. Bland pojknamn ligger Oscar väldigt högt på alla omröstningar. Sophia är en favorit om det skulle bli en flicka. Namntrenden bland småbarnsföräldrar är annars just nu klassiska och 50-talsinspirerade.  

Skandalerna har ju duggat tätt kring kungahuset på senare tid, så beskedet om graviditeten kommer verkligen i rättan tid. Fast både Ebba von Sydow och Claes Johan Larsson, nöjesjournalist, tycker att reaktionerna på den har varit ovanligt stora och positiva.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista