Vi blir allt mer toleranta mot invandring i Sverige. Här en språkförskola i Tensta 1997. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix.

Fler svenskar positiva till mångfald

2:12 min

Årets mångsfaldsbarometer har släppts och den visar en tydlig trend; svenskar blir mer och mer positivt inställda till invandrare. Vi pratar med Orlando Mella, professor i sociologi vid Uppsala Universitet och Daniel Poohl, chefredaktör på tidningen Expo:

Undersökning, som görs varje år utav Sociologiska institutionen vid Uppsala Universitet, redovisar 994 slumpvis utvalda svenskars inställning till mångfald. Den första rapporten släpptes 2005. Det är främst unga, kvinnor och högutbildade som upplever mångfald positivt.  

Oavsett de positiva attityderna så är interaktioner med utomeuropeiska invandrare sällsynta, speciellt bland äldre och personer med grundskoleutbildning. Svenskar umgås inte som regel med utomeuropeiska invandrare.

- Man tycker om dem, men på distans, säger Orlando Mella.

Daniel Poohl säger att det blir svårare för högerextrema att övertyga om sina åsikter och att rekrytera till sina organisationer och nätverk.

Ett påstående som ges stort stöd är "Alla invandrare som kommer hit måste ges samma sociala rättigheter som landets egen befolkning". Andelen som instämde helt eller delvis i detta var 71,5% år 2011.

De flesta svenskar är positiva till mångfald, men det förekommer också extrema negativa attityder. Andelen personer med sådana attityder beräknades till 5,7% för år 2010 men minskar till 4,9% år 2011.

-Toleranta attityder finns i verkligheten men när man kommer till konkreta situationer kommer det fram vissa aspekter som är mera negativa.

Undersökningen är helt anonym men den starka socialiseringsprocessen som finns i Sverige kan göra att människor är benägna att svara mer politiskt korrekt än vad ens åsikter egentligen är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista