Carl-Jans vintips

Veckans vintips 25 augusti 2011 – Bordeaux

5:56 min

Bordeaux är en om inte den mest klassiska vinregionen i världen i alla fall en av de mest kända. Nästan alla även de ointresserade känner igen namnet Bordeaux och härleder det till vin.

Hur kommer det sig då att vinerna från detta område har fått så stor uppmärksamhet och att vissa av dem kan kosta fantasifulla summor? Ja, mycket beror på att vinerna har en unik karaktär men också delvis på att vinerna från området är ypperliga att långlagra och att folk därför har börjat investera i dem och har dem som samlarobjekt. Alla viner från Bordeaux är dock inte hiskeligt dyra utan vi ska tipsa om två ursprungstypiska och prisvärda viner från området.

I Bordeaux producerar man ungefär 850 miljoner flaskor vin om året och man är främst känd för sina kraftfulla men ändå eleganta rödviner. Man gör även en hel del vita och roséviner och inte att förglömma de söta vita vinerna från underregionen Sauternes som är mycket berömda för sin komplexitet.

De röda vinerna gör man oftast på en blandning av druvor där antingen Cabernet Sauvignon eller Merlot spelar huvudrollen. Vilken av druvorna beror på vilket område i Bordeaux vinet kommer ifrån. I de västra delarna dominerar Cabernet Sauvignon och i de östra Merlot. Indelning har skett naturligt då jordmånen skiljer sig åt i de olika delarna och man har märkt att respektive druva trivs bäst i grus- respektive lerjordar.

Veckans viner:

2009 Château de Seguin nummer 3958 på Systembolaget

Detta rödvin är från området Entre-Deux-Mers som ligger mellan de två stora floderna Dordogne och Garonne. Druvblenden består av hälften häften merlot och cabernet sauvignon samt en liten del cabernet franc.

Servera vinet till en kantarellrisotto eller till lammfärsbiffar med getost och rostad potatis.

Doft: Fruktig, örtig doft med inslag av fat, svarta vinbär, plommon, tobak och gräs.

Smak: Ungdomlig, fruktig smak med inslag av fat, svarta vinbär, slånbär, kakao och gräs.

Pris: 89 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 13,5 %

2009 Château du Levant nummer 4153 på Systembolaget

Detta söta vita vin kommer från just Sauternes och är gjort på druvorna Semillion, Sauvignon Blanc och Muscadelle. Drick det till en hemgjord Cremé Brulée med knäckig yta eller varför inte till ett höstäpple som ni gröpt ur och fyllt med mandelmassa och sedan stekt i ugnen,  och serverar med kanderade nötter samt en god vaniljglass till.

Doft: Nyanserad doft med inslag av fat, botrytis, aprikoser, citronmarmelad och honung

Smak: Mycket söt, nyanserad smak med inslag av fat, citronmarmelad, torkade aprikoser och honung.

Pris: 105 kr, 375 ml

Alkoholhalt: 13,5 %

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.