Konservburk
Dagens krumelur

Middagstipset från Eskilstuna: 70 år gammal oxbringa

Oxbringa med pepparrotsås är ju en delikatess... men frågan är hur en oxbringa som varit konserverad i 70 år smakar.

Det vet i alla fall Eskil Karlsson i Eskilstuna som har öppnat en burk som gått i arv sedan hans svärmor konserverade den 1940...

Eskils fru som kommer från Bromma var sommarbarn på en bondgård under kriget. Där var det ont om mat i stan så när föräldrarna kom på besök fick de köpa 3 kg kött. Det var förbjudet förstås så när de åkte hem med tåget delade de upp köttet på tre personer o satt på olika ställen ifall det skulle bli poliskontroll.

Mamman konserverade köttet, och det mesta blev uppätet under ransoneringstiden, men en burk blev kvar.

Burken gick sedan i arv och flyttades med när Eskil och hans fru flyttade. Eskils fru är död nu och han tyckte det var dags att öppna den. Och då passade han på att bjuda in grannarna att provsmaka.

Och visst. Köttet smakade fortfarande kött!

– Den dag den öppnar sig själv är ju allt det roliga borta. Eftersom jag trodde att köttet skulle vara ätbart ville jag hinna smaka innan det eventuellt blev dåligt, säger Eskil till Lotta Bromé.

Det snålades inte på delikatesserna. Grannarna fick också smaka på den vällagrade oxbringan. Grannarna och grannkatten. Den första att provsmaka köttet var nämligen grannarnas fyrbenta vän.

- Jag började med att låta katten smaka och när det inte var något fel på han efteråt så vågade vi också prova, berättar Eskil.

Hälsorisk

Livsmedelsverket har inte hört talas om nåt liknande men säger att om konserveringen är rätt gjord så att inga bakterier finns kvar så kan en konserv i princip hålla i evinnerlig tid. fett kan härskna men oxbringa är ett magert kött.

I videoklippet syns det att det var svårt att få upp den:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista