Få bättre hälsa med en 6000 år gammal metod

8:05 min

Det handlar om att hitta sin kropps- och personlighetstyp och anpassa livet efter den.

Ta reda på vilken typ du är i P4 Extras enkla test och få bättre förståelse för varför du mår som du mår och varför du reagerar som du gör ...

Peter Ljungsberg var en av dem som tog AyurVeda till Sverige på 80-talet. Enligt den 6000 år gamla läran finns det tre kroppstyper.

Kolla vilken typ som passar bäst in på dig:

  • VATA - smal, rörlig, energisk oregelbunden matsmältning, lär sig lätt men glömmer fort. Lätt för att gå upp i varv och stressa. LUFT.
  • PITTA - medelstor, temperamentsfull, viljestark. Ambitiös, pasionerad, skarpt intellekt, gillar utmaningar, god talare ogillar värme. ELD
  • KAPHA - kraftig, stark, stabil, sällan sjuk, lugn, lär sig långsamt, men för livet. Kärleksfull och empatisk. Trög om ur balans. VATTEN/JORD.

Man kan ta reda på mer exakt vilken typ man är genom konsultation med frågor om mat, hud, hår, matsmältning, sömn och pulsmätning. De flesta är en mix, men det kan vara så att en dominerar. Och de eventuella problem man har är ofta knutna till en av typerna.

- Till exempel om man stressar för mycket och har orolig mage kan det vara för mycket VATA, säger Peter.

Ayur Veda är egentligen självklarheter. Det kan handla om att förtydliga sådant som man egentligen redan vet om sig själv.

- Det gör det lättare att förstå varför man mår och reagerar som man gör.

Om man tar reda på vilken typ man liknar mest kan man förebygga och bota hälsoproblem, må bättre och lära känna sig själv.

- Man blir mer lyhörd för sina behov och får enklar direktiv för hur man man ska äta och ta hand om sig själv.

Anpassa kosten:

  • VATA - mår bäst av varm, lagad mat
  • PITTA - är eldig själv ska inte äta för kryddat - och inte heller varm mat när det är varmt ute.
  • KAPHA - har lätt att gå upp i vikt ska se upp med stabbig , tung mat och sötsaker

Intresset för Ayur Veda växer. 80-90 procent är kvinnor som har lättare att ta till sig tänkandet.

- Männen vill hellre går till en doktor och få ett piller om de har ont. Punkt. Men när jag får förklara att man använder kunskaperna man får högst pragmatiskt brukar de fatta, säger Peter Ljungsberg.