Ditt liv i en tidslinje på Facebook

4:16 min

Facebook blir mer och mer en maktfaktor i våra liv. Fyra miljoner svenskar använder webbtjänsten, och nu ska Facebook göras om.

Det som kommer införas är bland annat en så kallad timeline...

P4 Extra har pratat med Fredrik Wass, expert på sociala medier, som nu jobbar på Sveriges Radio nya nyhetskanal på webben - Alltid Nyheter

Timeline, vad innebär detta?

- Timeline är ett sätt att visa upp det man presetnerat och publicerat tidigare. Man kan till exemple se vad man skrev i oktober 2008 och navigera enklare i sitt facebookförflutna.

Även designen byts ut, med ny toppbild som man kan välja själv. Men i övrigt inte så jättestor skillnad.

Hur ser kritiken ut mot nya Facebook?

- Folk känner nog att det är lite obehagligt att det ska tas fram gammal information om det man skrivit för flera år sedan.

Det har även riktiats kritik mot att Facebook vet vilka sajter vi varit på när vi inte är på Facebook. Det handlar om att anonsörerna ska få bättre träffar i olika målgrupper.

- Facebook vill väl vara samlingsplatsen på nätet.

Men vilka är fördelarna?

- De vill skapa så starka kopplingar som möjligt på nätet och återanvända det material som vi lägger upp. Det här är ett sätt att bli påmind om gamla saker, och på så sätt bli mer aktiv.

På engelska brukar man kalla dessa stickyness - det vill säga att fastna på sajten så länge som möjligt.

Facebook med Timeline kommer att introduceras när som helst. Men det har varit lite turer fram och tillbaka med lanseringen.

Vad är det mer för nya funktioner som börjar gälla?

- Man måste vara medlem på Facebook för att vara ny användare på Spotify. Ett sätt att få nya användare för Spotify. För Facebook handlar det om att koppla ihop musik och facebook. En livsstil.

Om man nu känner att de här nya Timeline-funktionen berättar lite FÖR mycket så kan man begränsa det man lämnar ut.

- Men då gäller det att ha koll på hur inställningarna fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista