Skamfullt med skadedjur i hemmet

6:30 min

Allt fler får påhälsning av småkryp därhemma någon gång. Råttor och möss är vanligast men vägglössen ökar och de flesta har någon gång varit med om att något kryp tuggat på en tröja i klädskåpet eller ätit av maten i köksskåpen?

Magnus Hellström jobbar med skadedjursbekämpning på Rentokil och berättar i P4 Extra om de vanligaste skadedjuren.

- Det är råttor och möss men sen har vi ju mjölbaggar, pälsängrar, mått, silverfiskar och en hel del annat.

Vad ska man göra om man har smådjur i köksskåpen t ex?

- Städa ur. De här krypen gillar mat, särskilt gammal mat typ flingor, gryn och annat. Gammal mat luktar och det känner småkrypen. Städa ur alltså, använd de gamla mormorsknepen, skurborste, såpa, dammsugare.

Silverfiskar då, det är nåt som många känner igen. Det finns tydligen 370 arter i världen varav två i Sverige.

- Silverfiskar finns överallt, jag har själv silverfiskar hemma. De är naturliga hemma, men inte tex på ett bibliotek med värdefulla böcker. De äter böcker, boklim och annat. Det gäller att städa ordentligt.

Finns det nåt knep om man redan har silverfiskarna hemma?

Man kan göra en blandning av potatismjöl och vatten och lägga det på en platta med klister - då söker sig silverfiskarna dit och fastnar.

Vägglöss är ju något som har blivit allt vanligare - hur märker man att man har vägglöss hemma?

Det börjar med att man får utslag på kroppen, som myggbett, som kliar och att de ökar har med vår levnadsstandard att göra.

Kan man bli av med vägglössen själv?

- Nej, det behöver man hjälp med. Många vill ju inte berätta att dom har vägglöss. De skäms. Men tänk själv. Skulle du själv vilja att grannen inte berättade? Det är inget att skämmas för, de kan komma in med resväskan eller packningen.

Agera fort!

Sedan händer det ju att man plockar ut en tröja ur garderoben och upptäcker att det är ett hål i den. Då är det förmodligen pälsängrar eller klädmal.

- Man måste tvätta plagget först och främst och andra plagg i samma garderob. Städa innanför, under och bakom. Då har du chans att bli av med djuren.

Råttor och möss

Råttfällor kan man använda men då måste man vittja de, annars ligger råttliken kvar och börjar lukta.

- Se till att det är tätt - de kan klämma sig in genom hur små hål som helst. Det räcker med ett par centimeter.

Råttor gillar choklad

En råtta kan hoppa jämfota 6-8 decimeter och falla flera meter utan att skada sig. Det betyder att de bland annat kan klättra på insidan av avloppsrör/ flera våningar. Svårbekämpade rackare med andra ord.

Tre konkreta tips för att undvika skadedjur hemma

  • Se till att de inte får mat
  • Håll rent
  • Håll tätt