Torkade trattisar - kan förvaras i fina glasburkar. Toppen!
Recept

Maud Olofssons syltade kantareller

6:24 min

Först tänkte hon bjuda på svampsoppa men sen bestämde sig Maud Olofsson för att syltade kantareller var det bästa receptet att dela med sig av till P4 Extras lyssnare.

Så här skriver hon till oss i ett brev...

"Soppa är så vanligt. Detta kan ätas till olika kötträtter som tjälknöl, biffstek eller nåt. Om man behöver nåt lite sött och syrligt. Men det är också fantastiskt gott till olika sorters ostar. Varför inte en bit västerbottensost och syltade kantareller. Oh så gott!!!'"

Mvh

Maud Olofsson i skogen

Syltade kantareller

  • 2 liter små gula kantareller
  • Vatten
  • 2 tsk salt

Lag

  • 2 dl ättikssprit, 12%
  • 3 dl av svampspadet
  • 3 dl rårörsocker
  • 10 -12 vitpepparkorn
  • 2 tsk senapsfrön
  • 1 lagerblad
  • 2-3 kryddnejlikor
  • 2-3 skivor färsk ingefära
  • 3-4 skivor röd chili

Gör så här:

  1. Lägg svampen i en kastrull och täck till hälften med vatten och tillsätt saltet. Sjud svampen i ca 10 minuter. Sila ifrån spadet och spara 3 dl till kryddlagen.
  2. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka ihop till en lätt simmig lag. Skumma den då och då.
  3. Lägg i svampen och låt den koka i 3-4 minuter Häll upp i rengjorda burkar och förslut

Ronnie Ritterland

Ronnie Ritterland. Webbredaktör. Foto: Olivia Borg Sveriges Radio

#text=3913665#
ronnie.ritterland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista