Carl Jans vintips

Veckans vintips till desserter och kakor

Till höstens desserter med äpplen och nötter är det trevligt att kunna matcha dem med viner som tar upp och förstärker deras smaker.

Servera dessertviner vid samma temperatur som vanliga vita viner så att de behåller sin fräschör och så att sötman inte tar över.

Äpplen har en hög syra och oftast en tydligt märkbar sötma som råa. Värmer man upp dem som i en ugnsbakad kaka eller paj försvinner mycket av upplevelsen av syran medan sötman förstärks.

Därför behöver man ett vin som kan matcha äpplets syra men samtidigt möta sötman med ungefär samma kraft för att få en balans i mötet mellan vin och dessert.

Veckans vintips

2008 Casillero del Diablo Late Harvest Sauvignon Blanc

Nummer 2735 på Systembolaget

Detta vin är gjort på mestadels sent skörade Sauvignon Blanc druvor. Man skördar druvorna sent för att de ska bli så mogna och sockerrika så möjligt och på så sätt ge ett kraftfullare vin. Servera vinet till mördegsflarn med äpple och kanel.

Doft: Nyanserad doft med inslag av torkade aprikoser, mango, honung och pomerans.

Smak: Söt, nyanserad smak med inslag av torkade aprikoser, apelsinmarmelad och honung.

Pris: 59 kr, 375 ml

Alkoholhalt: 12 %

Moscatel de Setúbal

Nummer 8117 på Systembolaget

Moscatel de setúbal är ett starkvin från Portugal. Vinet behåller sin sötma genom att man tillsätter brandy som avstannar jäsningen. Man låter sedan druvskalen ligga med i vinet under tre månader för att avge så mycket smak som möjligt. För att runda av vinet har man även lagrat det på ekfat. Denna typ av sött vin passar mycket bra till knäckiga desserter så servera det gärna till en äppelpaj som har fått ett toscalager på topppen. Gör gärna äpplepajen på någon av våra goda svenska äppelsorter som till exempel Gravensteiner eller Signe Tillisch.

Doft: Stor, aningen bränd doft med inslag av fat, sultanarussin, pomerans och muscovadosocker.

Smak: Söt, aningen bränd smak med inslag av fat, pomerans, sultanarussin, muscovadosocker och valnötter.

Pris: 59 kr, 375 ml

Alkoholhalt: 17,5 %

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista