Håll koll på spargrisen i kristider

5:46 min

Det varslas om sämre tider för hushållen och då gäller det att ha koll på hur man bygger upp en privatekonomisk buffert.

- Alla bör ha en privat buffert, oavsett om man är rädd för att förlora jobbet eller inte. Man kan faktiskt bli sjuk, säger privatekonomen Annika Creutzer i P4 Extra.

Så här gör du:

Annika Creutzer, vår privatekonomiska expert tipsar i P4 Extra om vad alla som har utgifter bör tänka på nu när den europeiska ekonomin är i gungning, vilket kan påverka jobben även i Sverige.

Att göra en brandövning på sin ekonomi är en bra metod för att se hur man skulle klara sig om man bara får ut tre fjärdedelar av normalt av sin lön.

Om svaret är att man inte går runt då måste man rensa bland utgifterna. Sätt att spara kan vara att säga upp prenumerationer på dyra gymkort till exempel och samtidigt försöka öka inkomsterna.

- Kanske kan man gå upp i arbetstid om det är möjligt, hyra ut sommarhuset, eller jobba extra.

En bra buffert som alla bör ha undanlagd är en summa morsvarande för att klara två månaders utgifter. För att komma upp i den summan får man vara disciplinerad. Då får man inte använda pengarna till annat än att vara just en reserv.

- Ha till exempel en automatisk överföring från lönekontot så att man inte hinner sakna pengarna.

Är man rädd för att förlora jobbet kan man ha en inkomstförsäkringa som kan vara bra för att klara sig under en övergångstid.

- Kolla om det finns gruppförsäkring genom facket. De brukar inte vara så dyra. Privata är dyrare - då får man överväga om man ska satsa på det eller spara de pengarna på annat sätt.

Om man tror att risken att förlora jobbet trots allt är väldigt liten tycker Annika Creutzer att det trots allt är bra och att alla bör ändå säkra sin ekonomi på något sätt.

- Man kan ju bli sjuk.

Text: Ronnie Ritterland