Foto: Malin Dahlberg/Sveriges Radio.

Världens ekonomi som månadspengar

"Allt fler länder börjar bli arga"
5:31 min

Olika länder har gjort av med mer än de får i månadspeng. De har lånat i hemlighet av sina klasskamrater - alltså andra länder. Ungefär så låter det när Staffan Sonning, ekonomikorrespondent, förklarar världens ekonomikris för Irma.

Vad händer egentligen i världens ekonomi? Sveriges Radios ekonomikorrespondent Staffan Sonning tar Irma och hennes månadspeng till hjälp när han förklarar.

Irma har 200 kronor i månadspeng, men femtio kronor går till ett fadderbarn. De pengarna brukar hon delvis spara och delvis köpa saker för. Det som händer i bland annat Grekland kan liknas vid att Irma skulle ha gjort av med 300 kronor i månaden och finansierat det genom att låna av sina klasskamrater i hemlighet.

- Då skulle mina föräldrar blir arga, konstaterar Irma.

Och det är precis det som håller på att hända i världen, enligt Staffan Sonning. Länder blir arga på andra länder för att de har lånat pengar som de inte kan betala tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".