Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Så bättrar du på ditt minne

Publicerat måndag 31 oktober 2011 kl 15.49
"Hjärnan minns i bilder"
(5:16 min)

Har du svårt att komma ihåg koder? Eller ansikten? Hur ska man kunna komma ihåg pin-koder, lösenord och annat? Mattias Ribbing är svensk minnesmästare.

I P4 Extra - berättar han hur du gör för att bli bättre på att minnas.

Var ska man börja om man vill bli bättre på att komma ihåg?

- Visualisera - försök att se bilder framför dig, då har hjärnan lättare att minnas.

I förra veckan rapporterade flera svenska medier om att tusentals svenskar fått sina lösenord till sin e-post som hackade. Då var tipset att ha olika lösenord på alla ställen där man ska logga in.

Hur ska man kunna minnas koderna?

- Se bilder som sagt - om du valt till exempel lösenordet "tomat57" - visualisera en tomat framför dig och se hur du ristar in siffrorna i tomaten.

Pin-koder och portkoder då - där är det bara siffror att komma ihåg?

- Pinkoder är enkelt - se hur siffrorna hänger ihop - se en bild av hur du trycker koden - ett kors/ett kryss/ett L - rita mönstret i luften - dvs visualisera. Ett L tex kan bli en korv, en gurka, två ihopspikade plankor - eller nåt annat som visuellt påminner om ett L.

En del inloggningar kräver ju både bokstäver och siffror och inte nog med det lösenordet ska innehålla versaler också?

Hur ska man komma ihåg allt detta?

- Det finns ingen lösning som funkar alltid, men smarta system som man tränar in när man har många koder - tex kan man ersätta bokstäver med siffror - små grodorna, små grodorna - man kan översätta alla konsonanter till siffror - och på så sätt minnas mycket text.

Men att rabbla då - är det inte ett bra sätt att minnas?

- Hjärnan funkar inte så. Minnet är inte information, utan kopplingar mellan olika information. Hjärnan behöver ett stimuli som drar igång en minnestråd. Minnet är som flera garnnystan som blandats ihop - det gäller att få tag i en ände och dra i den tråden.

Om vi lämnar koderna och lösenorden - ansikten - man ser nån man känner igen men kommer inte ihåg varken namn eller varifrån man känner igen personen.

Hur kan man minnas vad folk heter bättre?

- Vi glömmer för att vi tar in för mycket. Fokusera istället på en sak - näsan, snedluggen, ett stort öra - så bygger hjärnan upp resten. Namn kan man minnas genom att koppla namnet med en bild t ex Maria - krubba, Lena - sena.

Ett annat vanligt problem där många upplever att de drabbas av akut minnesförlust är när man ska återberätta något. Mycket text - en bok eller en artikel i en tidning som vi kanske vill komma ihåg och berätta om på jobbet eller bland vänner.

Hur gör man för att komma ihåg det viktigaste och bästa?

- Se det du läser som en film - zooma in på de detaljer du vill minnas och se bilder - gör klipp i "filmen". Du blir din egen regissör och minns lättare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".