Magnus Uggla tog en tur ner i källaren när han skrev låtarna till senaste plattan. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Dagens gäst

Magnus Uggla visar en ny mörkare sida

"Det var inte svårt att vara kontroversiell 1977"
17 min

På nya skivan "Innan filmen tagit slut" gör Magnus Uggla upp med fredagsmyset och det stela familjelivet får sig en känga. 

- Innan filmen tagit slut är en slags metafor för att livet kanske tagit slut, säger Magnus Uggla.

Magnus Uggla berättar att han var lite inne på att den här skivan skulle vara en tillbakablick på skivan som heter: "Vad ska man ta livet av sig för om man inte får höra snacket efteråt"?

- Jag tänkte att den här skulle heta: "Varför ska man ta livet av sig för om man ändå snart är död", det var min ursrungstanke.

Det nya albumet visar på en mörkare variant på den Uggla vi är vana vid. 

- Ja man går ju ner lite i källaren när man skriver texter som man blir lite deppig av. Man blir ju påverkad av vad man skriver.

Skivomslaget är tänkt att föra tankarna till filmen "Det sjunde inseglet av Ingmar Bergman".

"Om sura gubbar"

Men Magnus Uggla upplever sig inte som mer tungsint. De drömmar han har nu de uppfyller han. Som att ha ett eget radioprogram och sitta i en radiostudio. Däremot går han med på att han har han blivit lite argare med åren.

- Ja det ingår i åldern, ja det har man ju hört talas om sura gubbar.

Bland annat är han en arg bilförare. I trafiken när han kör genom Stockholm så kan han lätt bli upprörd.

- Då kan man bli våldsamt förbannad, tuta är en bra grej eller så kan man göra ett fucktecken till den som kör.

"Har ett sydländländskt temperament"

Uggla säger att anledningen till att han hamnar i gräl kanske kan ha att göra med att han har ett sydländskt temeperatment

- Munnen går före hjärnan och det kanske inte är bra alla gånger. Ibland kanske man skulle göra sig själv en tjänst om man kunde hålla käften.

I verkliga livet så skulle han kanske göra sig själv en tjänst om han kunde hålla käften, berättar Uggla. Men i radiosammanhang känner han aldrig att han skulle vilja backa bandet. Att han har fått anmälningar på sig för sitt radioprgam har varit hans intentioner med jobbet.

- Men jag har inte fått några och det känns som att jag har misslyckats helt.

Vilket inte stämmer. Uggla i P4 har fått åtta stycken berättar Lotte Nord för Uggla under intervjun. Anmälningarna mot programmet "Uggla i P4", gäller bland annat att Uggla pratat nedsättande om IKEA, om kulturministerns hörsel och att han uttalat dig partiskt i fråga om arvstvisten kring Stieg Larsson. Det sistnämnda ska upp i nämnden 21 november.

- Fast det har jag inte gjort, säger Uggla och syftar på anmälan om Stieg Larsson.

- För den backade jag på. Det där har jag faktiskt hört någonting om.

Hurvida det blir med Stieg Larsson kommer att avgöras senare...

- ... i rättegång, fyller Uggla i. Jag kommer åka in..., säger han och skrattar.

Uggla coachar talanger

Magnus Uggla gillar att beefa och försonas. Foto Christine Olsson / SCANPIX

Just nu är det mycket radio för dagens gäst i P4 Extra. Men efter årskskiftet ska han göra reality-tv igen. I vinter är det premiär för programmet "The voice" i TV 4, där ska Magnus Uggla coacha sångtalanger tillsammans med Carola, Petter och Ola Salo.

Ugglas bråkiga CV

Den som lyssnar på #link=283646# på fredagar får höra en hel del svordomar, elaka skämt och förolämpningar. Man kan tro att Magnus Uggla vill dra på dig anmälningar. Bara i år har granskningsnämnden fått in 8 anmälningar mot Ugglas program Uggla i P4 som går på samma sändningstid och i samma kanal som P4 Extra på fredagar. Uggla har haft en hel del "beefs" som det heter. Men Uggla gillar att försonas också.

Anmälningarna mot programmet gäller bland annat att Uggla pratat nedsättande om IKEA, om kulturministerns hörsel och att han uttalat dig partiskt i fråga om arvstvisten kring Stieg Larsson.

Det sistnämnda ska upp i nämnden 21 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".