Lammstek. Foto: Jurek Holzer / Scanpix
Carl Jans vintips

Veckans vintips den 10 november - Rhônedalens viner

Carl Jans Vintips 10/11
4:52 min

Rhônedalens viner ypperligt bra till den höstens mustiga smaker. Vinerna är oftast medelfylliga i stilen men fullpackade av smak.

Vinregionen Rhône ligger längs floden med samma namn och är en av världens största vinregioner som producerar kvalitetsvin. Hela 80 000 hektar är uppodlat med druvor till vinproduktion.

Området är långsträckt och man brukar skilja det åt i nord och syd då vinstilarna och klimatet skiljer sig avsevärt åt. I norra Rhône domineras prestigevinerna av Syrahdruvan medan man i södra hittar stora viner gjorda på druvblends som är Grenachedominerade, främst i det mycket kända området Châteauneuf-du-Pape.

Det var även i detta område som man startade och lade grunden för den franska vinlagstiftningen, det så kallade appellationssystemet.  I just Châteauneuf-du-Pape lyder bland annat vinlagstiftningen att alla druvor måste skördas för hand.

Veckans viner:

2010 Mas Louise

Nummer 6470 på Systembolaget

Mas Louise är klassad som en Côtes du Rhône vilket är det övergripande appellationsnamnet för Rhône.  Viner i under denna kategori brukar inte vara endruvsviner utan en blandning av de olika druvsorterna som är tillåtna i appellationen. Just detta vin är en blandning av hälften Syrah (shiraz) och hälften Grenache.

Servera gärna vinet till helstekta lammracks eller en fyllig gryta på fläsk- eller nötkött.

Doft: Kryddig, fruktig doft med inslag plommon, björnbär, rotfrukter, peppar och lakrits.

Smak: Kryddig, fruktig smak med inslag av plommon, björnbär, rotfrukter och peppar.

Pris: 89 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 14,5 %

2009 Crozes-Hermitage

Nummer 2223 på Systembolaget

Området Crozes-Hermitage ligger i norra Rhône och är känt för sina eleganta Syrahviner.  Vinerna har oftast en lite parfymerad doft som man känner igen på sina toner av viol och vitpeppar.

Servera gärna till en viltragu eller till en lammstek.

Doft: Stor, parfymerad, druvtypisk doft med inslag av björnbär, peppar, eneträ, viol och rökta charkuterier

Smak: Harmonisk, kryddig, druvtypisk smak med inslag av björnbär, peppar, viol och rökta charkuterier.

Pris: 179 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 12,5 %

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".