"Det handlar om traditioner"

"Såldes första gången när hon var 11 år"
6:35 min

Ett mycket omskakande fall av människohandel är på väg att rullas upp i Göteborg.

Just nu sitter fyra personer häktade - misstänkta för att ha hållit en minderårig flicka inspärrad i en lägenhet i över ett år - där hon dagligen ska ha utsatts för våldtäkter, misshandel och hot.

Mycket få uppgifter om fallet lämnas av myndigheterna, men enligt tidningen, GT, så är flickan romsk och har sålts av sin familj i Östeuropa för 1.000 euro, för att ingå tvångsäktenskap i Göteborg.

Advokat Rebecka Lewis Vidal företräder en ficka i ett snarlikt fall, och förklarar bakgrunden till den här typ av människohandel.

Flickan som Rebecka Lewis Vidal företräder är romsk och kommer från Rumänien. Hon såldes tre gånger för tvångsgifte, innan hon hamnade i Sverige där hon greps utanför Stockholm under en stöldturné, enligt Rebecka Lewis Vidal.

Flickans anhöriga greps senare i Norge, där de misstänks för människohandel.

När det gäller den minderåriga flickan i Göteborg, som nu är omhändertagen av sociala myndigheter, fördes hon till Sverige från Serbien. 

Initiativet till förflyttningen till Sverige ska ha kommit från anhöriga till en 25-årig man, som ansåg att han behövde en partner.

I lägenheten i Göteborg ska flickan sedan dagligen utsatts för hot, misshandel eller våldtäkter, skriver GT. Flickan uppges ha blivit gravid, men graviditeten slutade med ett missfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".