Nytt förslag kan betyda slutet för nollåttan

8:22 min

Nu försvinner både 08:or och 0500. Det mobila användandet har tagit över i Sverige och riktnumren är snart ett minne blott.

Jag kommer från 0500 och på P4 Extras redaktion har vi en 0611:a, en från 018, en 0920:a och en riktig 08:a.

Men nu ska riktnumren bort! 

Bo Martinsson, från myndigheten Post- och telestyrelsen arbetar med avskaffandet av riktnummer.

- Utvecklingen på marknaden innebär mindre fastnät varje år. Mer mobil, mer ip. Det gör att området med geografiskt knutna nummer har spelat ut sin roll. Vi anpassar vår nummerplan efter verkligheten.

Vad är egentligen problmen med dagens riktnummer?

- De är ip-baserade vilket betyder att man ändå kan använda de överallt. Man kan alltså ta med ett 08-nummer vartsomhelt i Sverige och ringa från 08 i Norrlands till exempel och det är faktiskt inte tillåtet som det ser ut nu.

Förslaget är ännu inte klubbat, men mycket tyder på att de fasta numrena försvinner. En konsultfirma utreder nu konstnaderna och det kommer att kosta.

- Men sedan är detta en långa process och om vi sprider ut det på flera år så får vi ned kostnadena.

Men vad blir det istället?

- Vi kommer alltså inte förändra några redan befintliga nummer. Men det som sker är att riktnummret till det fasta INGÅR i hela telenumret.. Så om du ska ringa din granne på fasta telefoner måste du slå riktnummer.

För den som sedan skaffar ett nytt fast nummer så kommer man kunna välja vad man vill ha.

- Du kommer säkert kunna bli erbjuden 08 om du bor i stocholm, men det kan bli något annat om du vil..

Det betyder bland annat att man kan ta med sig sitt nummer när man flyttar. Så rent teoretiskt sett kan man få vilket nummer som helst. Var som helst i landet. Men man kommer inte tvingas byta om man har ett fast nummer idag.

Antalet fasta abonnemang har halverats under senaste decenniet. Bo Martinsson tror att de telefonabonnemangen kommer att fortsätta minska.

- De kommer säkert att finnas kvar, men de minskar. Och på väldigt lång sikt ser vi tendensen att det nog försvinner. Men nu spekulerar jag.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.