Citronknäck med pistagenötter

Ca 60 st

Ingredienser:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk smör
  • 1–2 msk finrivet citronskal
  • 1 dl hackade, rostade pistagenötter

Till garnering:

  • flingsalt

Gör så här:

Lägg grädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull.

Låt koka upp och koka sedan kraftigt i ca 15–20 minuter, tills smeten är tjock och det bildas stora, tunga bubblor. Rör om då och då.

Smeten är klar när termometern visar 122°.Har du ingen termometer så gör ett kulprov: häll några droppar av smeten i ett glas med kallt vatten.Om smeten går att forma till en fast, seg kula är den klar.

Dra kastrullen från värmen och låt stå i 5–6 minuter.

Tillsätt citronskal och pistagenötter.

Fördela smeten i knäckformar och toppa med lite flingsalt.

Källa: Mannerströms julkokbok / Norstedts förlag