Glasmästarsill

Den här sillen är något av en favorit. För mig, och för de flesta tror jag. Den är fräsch och smakrik och är inlagd i en klar lag. Som med alla sillinläggning, ta dig tiden att lägga in själv. Det är värt besväret – för det blir så gott.

15 portioner

Ingredienser:

  • 4 hela salta fetsillar
  • 1 gul lök
  • 1 rödlök
  • 1 medelstor morot
  • 1 skiva färsk ingefära (ca 10 g)
  • 2 dl ättika (12%)
  • 5 dl strösocker
  • 7 dl vatten
  • 6 lagerblad
  • 1 tsk hela kryddpepparkorn
  • 1 tsk hela vitpepparkorn
  • 1 tsk hela svartpepparkorn
  • 1 knippe dill
  • 1 gul lök
  • 1 rödlök
  • 1st morot
  • 1 skiva färsk ingefära (ca 10 g)
  • 1 skiva färsk pepparrot (ca 10 g)
  • 1 knippe dill
  • 2 tsk gula senapskorn
  • 4 vitpepparkorn
  • 4 lagerblad

Lag:

Inläggning:

Gör så här:

Dag 1:

Rensa och putsa sillen men låt ryggbenet sitta kvar, skär sillen i ca 2 centimeter tjocka bitar.

Vattna ur dem i 2 dygn genom att lägga dem i rikligt med kallt vatten som byts ut en gång under urvattningen.

Dag 3:

Skala och skiva gul lök, rödlök och morot.

Varva sillbitar och grönsaker fint i en rymlig glasburk.

Låt stå med lock över natten, då »gifter sig« löken och sillen fint.

Koka ihop ingredienserna till lagen på svag värme ca 10 minuter. Låt kallna i kylen över natten och sila sedan.

Dag 4:

Lyft upp sillen och ta bort grönsakerna.

Skala och skiva gul lök, rödlök och morot till inläggningen och grovhacka dillen.

Varva sill och inläggningsgrönsakerna med kryddorna i en glasburk och slå på lagen.

Låt vila i ytterligare minst 2 dygn.

Källa: Mannerströms julkokbok / Norstedts förlag

Allt för julbordet:

Snittar. Foto: Mannerströms Julkokbok / Norstedts förlag
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista