Julens fruktsallad med rostade nötter

6 portioner

Ingredienser:

  • 2 mandariner
  • 1 apelsin
  • 2 blodapelsiner
  • 1 äpple, gärna Ingrid Marie
  • 1 dl granatäpplekärnor
  • 1 dl vindruvor

Sockerlag:

  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • ½ vaniljstång, halverad på längden
  • 2 kanelstänger
  • 1 stjärnanis
  • 2 msk Cointreau eller rom

Till garnering:

  • 1 dl rostade hasselnötter och mandel
  • mynta

Gör så här:

Dela vaniljstången på längden. Koka upp vatten och socker med vanilj, kanel och stjärnanis i en kastrull.

Låt kryddorna dra i marinaden tills den svalnat. Sila bort kryddorna och tillsätt Cointreau eller rom.

Skär bort skalet från citrusfrukterna.

Skiva mandarinerna tunt och skär apelsinerna i bitar. Skär äpplet i tunna klyftor. Dela vindruvorna.

Lägg upp all frukt vackert på ett fat.

Slå på kryddlagen och låt fruktsalladen marinera i ett par timmar före servering.

Källa: Mannerströms julkokbok / Norstedts förlag

Allt för julbordet:

Snittar. Foto: Mannerströms Julkokbok / Norstedts förlag
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista